Magazin > Odnosi in prosti čas
112 ogledov

Tega nikar ne mečite v smeti

pločevinka Profimedias
Poročilo iz Velike Britanije je pokazalo, da skoraj polovica svetovne hrane roma v smeti. Zveza potrošnikov Slovenije pa opozarja, da veliko hrane zavržemo tudi Slovenci, in sicer kar tretjino. Tudi vi zavržete vsako živilo, ki mu preteče rok trajanja?

Predstavljamo vam nekaj živil, ki bi jih bilo preprosto škoda vreči stran le zato, ker jim je pretekel rok uporabnosti. Pa naj bo to za nekaj dni ali pa celo za nekaj mesecev. Zbrali smo nekaj takšnih, ki so še varna za uživanje.

Kosmiči

Zaprti kosmiči so dobri več let, ko jih odprete, pa nekaj mesecev. Vseeno pa bodite pozorni na plesen. Če se ta pojavi, kosmiče vrzite v smeti.

Kruh

Tudi pri kruhu bodite pozorni na plesen. Če želite varčevati, priporočamo, da iz starega kruha naredite drobtine. Kruh narežite na koščke in ga sušite tri dni, nato ga zmeljite. Tako vam drobtin ne bo treba kupovati, star kruh pa ne bo romal v smeti.

Konzerve

Konzervirano hrano lahko uporabite tudi nekaj mesecev po preteku roka uporabnosti. Bodite pozorni, da konzerva ni napihnjena, saj je to pokazatelj, da je hrana v njej pokvarjena.

Sir

Če embalaže še niste odprli, je mehki sir lahko uporaben do dva tedna po preteku roka uporabnosti, parmezan pa eno leto.

Še dva namiga:

  • V trgovini poglejte, ali ima izdelek, ki je bolj zadaj, daljši rok uporabnosti. Velikokrat trgovci te potisnejo nazaj, spredaj pa izpostavijo tiste, ki imajo krajši rok uporabnosti.
  • Zanesite se na svoj nos, okus in videz. Če ne smrdi in je še vedno dobrega okusa, je hrana praviloma še vedno primerna za uživanje.

Preberite tudi, zakaj živil, kot so mleko, jogurt, maslo, jajca, kečap, gorčica, oljčno olje, kis, med in vložena zelenjava, ni treba zavreči, ko jim poteče rok uporabnosti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.