Magazin > Odnosi in prosti čas
29 ogledov

To bodo danes kuhali slovenski Masterchefovci

tamara fortuna Tamara Fortuna
Še ne veste, kako bi danes kulinarično razvajali svoje goste ali družinske člane? Za namige smo vprašali nekdanje tekmovalce šova MasterChef Slovenija, Doriana, Tjašo in Tilna ter Tamaro.

Dorian priporoča škampovo kremno juho "al Bretagne“.

Za 4 osebe potrebujete:

-1 kg svežih škampov
- 4 čebule
- 3 stroke česna
- 1 krompir
- 2 stebelci zelene
-  čajna žlička rdeče sladke paprike
- 3-4 cm koncentrata paradižnikove mezge
- polovičko kolerabe
-  2 korenčka
-  pest peteršilja
- vejico timijana
-  ščepec mletega rožmarina
- 125 g masla
- 1 dl sladke smetane
- 0,5 dl francoskega konjaka
- poper
- sol
- lovorjev list
 
POSTOPEK:
Vsem škampom odlomimo repke in jih odstranimo lupino.

Škampe skupaj s kleščami vržemo v velik lonec, dodamo narezano jušno zelenjavo s spiska, sesekljano čebulo in česen. Dodamo tudi vse ostale sestavine, razen konjaka, smetane in masla.
 
Zalijemo z vodo - do roba lonca. Počasi kuhamo 90-120 minut. Peno, ki se nabere na vrhu, sproti odstranjujemo. Ko je osnova skuhana, vse skupaj pazljivo precedimo v drug lonec. Ven poberemo vso kuhano zelenjavo in jo shranimo.
 
V ponvi stopimo maslo in nanjo vržemo očiščene škampove repke.Nežno jih popečemo iz vseh strani in postavimo z ognja. V manjšo kozico zlijemo sladko smetano in jo zavremo. Ob nežnem vretju odmaknemo z ognja in ji začnemo dolivati konjak. Mešamo pet minut.
 
Zelenjavi dodamo precejeno "čisto" jušno osnovo in vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom in ponovno precedimo, da dobimo izredno gladko strukturo. Sedaj jedi dolijemo smetano s konjakom in popečene škampove repke. Solimo in popopramo.

Judo postrežemo s tankimi rezinami popečenih kruhkov, ki jih prej pokapamo z olivnim oljem  peteršiljem in solnim cvetom.

Tamara bo naredila "srečne brezglutenske božične mini tortice".

V posodi zmešajte:

 - 1 jajce
- 2 žlici kokosovega sladkorja
- 3 žlice kokosovega olja
- 4 žlice kakava
- 5 žlic brezglutenske moke
- 6 žlic riževo-kokosovega mleka

"Nadevajte 3-4 silikonske modelčke in jih dajte v mikrovalovno pečico za 3 minute. Postrezite takoj z vanilijevo omako in potresite s kokosom. Srečne praznike in srečen tek vam želim, Tamara Fortuna.“

Tjaša in Tilen prisegata na božično vročo čokolado.

Za 2 osebi potrebujete:

- 250 ml sladke smetane
- 250 ml mleka
- 2 žlici koruznega škroba
- 1 žlica trsnega sladkorja
- pomarančna lupinica
- Bailey's 0,5 dl
- polovičko čajne žličke cimeta (po želji lahko tudi več)
- 80 g nasekljane temne čokolade (vsaj 70%)

POSTOPEK:
"V kozici zmešate mleko in sladko smetano. Polovico nato vlijete v skodelico, kamor z metlico do gladkega vmešate koruzni škrob in sladkor, drugo polovico, ki je v kozici, pa pristavite na ogenj, segrejete do vrelišča, potem pa z metlico vmešate še preostalo polovico, kjer sta škrob in sladkor. Zmanjšate ogenj in mešate toliko časa, da se začne gostiti, nato odstavite ter dodajte čokolado (po želji lahko tudi nekaj gramov več, kot je navedeno), pomarančno lupinico, liker, cimet in dobro premešajte. Nalijte v skodelice. Lahko dodate tudi malce stepene smetane in posujete s sesekljanimi praženimi mandlji. Domišljija ne pozna meja."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.