Magazin > Odnosi in prosti čas
576 ogledov

To so razlogi, da vaš malček ponoči ne spi

Ima vaš malček rad samo eno igračko? Žurnal24 main
Novopečenim staršem preglavice pogosto delajo neprespane noči, ki pa se jim lahko izognete s temi nasveti …

Ne pustite ga ponočevati. Kljub temu, da vaš malček ni videti utrujen in še ob desetih zvečer poln energije teka ali se plazi naokoli, to ne pomeni, da ga lahko držite budnega. Ko raven energije pade in postane razdražljiv, ga boste namreč le s težavo uspavali. 

Ne zanašajte se na šesti čut. Raje se držite rutine. Otroci jo potrebujejo predvsem zaradi občutka varnosti, zaradi katerega bodo tudi mirneje spali. 

Zmanjšajte svetlobne motnje. Morda vas ulična svetilka ali lučke na tehničnih napravah med spanjem ne motijo, kar pa še ne pomeni, da ravno svetlobne motnje ponoči ne zbujajo vašega malčka.

Držite se spalne rutine. Hranjenje, umivanje in pravljica za lahko noč vsak dan ob isti uri  vsekakor pripomorejo k mirni in neprekinjeni noči.

Otroka ne dvigujte takoj, ko zajoka, saj se sicer nikoli ne bo naučil, kako se lahko pomiri sam. To pa ne velja za dojenčke v prvih mesecih življenja, ki vašo pozornost potrebujejo čim hitreje, da se bodo lahko naučili zaupati in se kasneje pomiriti sami.

Spanje s stekleničko. Če ga boste uspavali s stekleničko, jo bo zahteval tudi sredi noči. Ravno tako ni priporočljivo, da ga uspavate z dojenjem, saj ga boste tako lahko uspavali le vi.

Pošiljanje mešanih signalov. Enkrat spi v svoji postelji, drugič v vaši … Nič čudnega, da je zmeden in se sredi noči prebuja, saj ne ve točno, kje je. Izberite le eno mesto in se ga držite.

Primerna večerja. Sadje, sladke kašice in kosmiči niso primerna večerja, saj lahko preveč sladkorja povzroči, da bo vaš malček bedel še dolgo v noč. 

Televizija pred spanjem ni primeren način, da se otrok umiri. Televizija, živahno igranje, skrivanje in kričanje pred spanjem niso primerne dejavnosti, ki bi otroka umirile in pripravile na počitek. Pred spanjem mu raje preberite pravljico, pojte nežne uspavanke ali pa mu le pripovedujte o čem lepem. Tudi če še ne razume pomena besed, bo pomen razbral iz tona vašega glasu.

Ko je čas pred spanjem podoben bojnemu polju, je potrebno postaviti meje. Ob upoštevanju zgornjih nasvetov, bi se vaš malček moral umiriti in pripraviti na spanje. Če kljub vsemu ne gre, se je dobro posvetovati tudi z zdravnikom. Morda vašega malčka pestijo kakšne zdravstvene težave, ki mu kratijo spanec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.