Magazin > Odnosi in prosti čas
165 ogledov

Tolažilna duda: da ali ne

duda, deklica, dojenček Shutterstock
Ob prihodu novorojenčka boste od prijateljev, sosedov in sorodnikov prejeli veliko nasvetov, kako skrbeti za novega člana. Nekaj nasvetov se bo najbrž nanašalo na uporabo tolažilne dude. Preverili smo, kaj predlagajo strokovnjaki.

"Tolažilna duda je najboljši človeški izum," slišimo mnoge starše, ki na takšen način potolažijo svojega dojenčka. "Otroka ne smemo navaditi na dudo, je škodljiva za zobe, kasneje ga je nemogoče odvaditi," slišimo nasvete drugih.

Večja možnost vnetja ušes

Na Ameriški akademiji za pediatrijo so opisali razloge, zakaj je uporaba dude lahko koristna: "Dojenčki obožujejo sesanje. Ob uporabi dude jih lažje umirimo, lažje bodo zaspali, ponoči pa bodo lahko z uporabo dude lažje spet sami zaspali." Z uporabo tolažilne dude lahko dojenčka zamotimo, da počaka nekaj trenutkov, preden ga nahranimo. Poleg tega lahko duda zelo pomaga, če ima dojenček krče. Raziskovalci povezujejo uporabo dude z manjšo možnostjo za pojav sindroma nenadne smrti v postelji. "Otroka boste lažje odvadili dude, kot pa sesanja prsta," še dodajajo na akademiji.

Opisali so tudi razloge, zakaj je uporaba dude lahko napačna izbira. Če otroka navadite na dudo prezgodaj, lahko to negatovno vpliva na dojenje. Zato svetujejo, da damo dojenčku dudo šele po prvem mesecu. "Če ima dojenček dudo čez noč, se bo ponoči pogosteje jokal, ko je ne bo mogel najti," pravijo. Strokovnjaki pa uporabo dude povezujejo s pogostejšim vnetjem ušes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.