Magazin > Odnosi in prosti čas
14 ogledov

Tudi z otroki na daljšo pot

Otroci v avtomobilu Shutterstock
Potovanje z avtomobilom je posebna dogodivščina. Zaplete pa se lahko, če so med potniki otroci. Takrat se je treba posebej pripraviti.

Dolga pot z avtomobilom je naporna za odrasle, še toliko bolj pa za najmlajše. Starši tako raje dvakrat premislijo, preden se odločijo za t.i. roadtrip. Pa vendar ideje ni treba takoj zavreči. S pravo organizacijo in dobro pripravo se potovanje lahko izkaže za čudovito izkušnjo. 

Poskrbeti je treba, da se otroci v avtomobilu počutijo udobno. Na steklih naj bodo senčniki, otroci pa naj imajo na voljo odejo, če jih hladi, in majhne ventilatorje za dodatno hlajenje. Ne pozabite tudi na majhno blazino, ki jim bo omogočila udoben počitek. 

Če se vaši otroci le s težavo dogovorijo, kje bo kdo sedel, pripravite sedežni red. Tako bo vsem vnaprej jasno, kje in kdaj bodo na določenem sedežu sedeli. Seveda, to samo v primeru, da so vaši otroci že tako veliki, da ne potrebujejo več avtosedežev. 

Pomembna je tudi izbira oblačil. Ta naj bodo udobna. Če želijo, so lahko oblečeni tudi v pižamo in copate. Pri sebi pa naj imajo kakšen kos oblačila, ki si ga lahko poveznejo med postanki ali če jih zebe. 

Ne pozabite na hrano in pijačo. Prehranski strokovnjaki priporočajo sir, oreščke in sadje. Sladke prigrizke ponudite le vsake toliko časa. Poskrbite tudi, da bodo spili dovolj tekočine, najbolje vode. 

Otroci naj s seboj vzamejo igrače, knjige in druge predmete, s katerimi si bodo krajšali čas med potjo. Določite, koliko kosov imajo lahko pri sebi, saj si ne želite imeti preveč stvari na zadnjih sedežih. Starši lahko pripravite za otroke kakšno presenečenje, ki jim bo polepšalo pot.

Potovanje načrtujte tako, da vsaki dve ali tri ure opravite postanek. Med postankom pojdite vsi iz avtomobila in si privoščite kratek sprehod ali razgibavanje. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.