Magazin > Odnosi in prosti čas
33 ogledov

V nevarnosti še zlasti kratkonosne pasme

mops Profimedias
Ti vroči dnevi so za naše štirinožne prijatelje lahko prava muka, če zanje ni dovolj dobro poskrbljeno.

Čeprav mediji in veterinarji vsako leto poudarjajo, da živali ne smemo puščati v avtomobilu ali za dalj časa na soncu, se najdejo lastniki, ki s svojo brezbrižnostjo ogrožajo življenja svojih ljubljenčkov.

Težko uravnavajo telesno temperaturo

Psi in mačke razen v šapah nimajo žlez znojnic, ki so zelo pomembne pri uravnavanju telesne temperature. "Težavo ne predstavljajo le visoke temperature. Pomembna je tudi povezava med temperaturo in vlažnostjo ozračja. Visoka zunanja vlaga je največja težava,“ pravi veterinarka Petra Jagodič, dr. vet. med, z Veterine Jagodič, ki zato svetuje, naj s psom sredi dneva, ko je vročina najhujša, ne hodimo na sprehod in ga ne izpostavljamo telesnim naporom. Poskrbimo, da so živali v senci in da imajo na razpolago dovolj vode.

V nevarnosti tudi debele in bolne živali

Psi se hladijo z globokim dihanjem. Pasme, ki imajo kratek gobček, kot sta mops in buldog, so zato še v večji nevarnosti kot drugi psi. "Brahiocefalične pasme (kratek gobček) so zaradi zmanjšane zmožnosti ohlajanja nagnjene k vročinskemu udaru in imajo lahko zaradi svojih anatomskih značilnosti že pri ne tako drastično povišanih poletnih temperaturah težave. Na vročino so občutljivejši tudi kronični srčni pacienti, debeli psi in mačke ter starejše živali,“ še razlaga Jagodičeva.

Kako prepoznati toplotni udar in kaj storiti?

Med znake vročinskega udara pri živalih spadajo močno sopenje, hudo slinjenje, nemirnost, mišični krči, bruhanje, nenadna driska, zanašanje pri hoji in kolaps, izguba zavesti in epileptični krči. Lastniki morajo že pri prvem sumu na vročinski udar poklicati veterinarja, žival pa že med transportom počasi ohlajati. "Žival ohlajamo z mlačnimi obkladki oziroma mlačno vodo. Nikoli pa z ledom ali mrzlo vodo!“ opozarja Jagodičeva.

Krema za sončenje – da ali ne?

Nekateri lastnike svoje ljubljenčke ščitijo tudi s kremami za sončenje. "Mogoče je to smiselno pri belih ljubljenčkih, pri živalih z zelo malo dlake ali pri slabo pigmentiranih psih. Krema naj bo kakovostna, nanesite pa jo na najobčutljivejše predele, kot na primer na konico uhljev. Sama pa pravim, da je najboljša senca,“ je še razložila sogovornica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.