Magazin > Odnosi in prosti čas
63 ogledov

V podjetju en teden brez e-pošte

razno 28.03.13. mail, gmial, elektronska posta, racunalnik, foto: jaka dimc Jaka Dimc
Italijansko podjetje je izvedlo poskus, v katerem je za en teden zaposlenim "prepovedalo" uporabo elektronske pošte. Vas zanima, kaj se je zgodilo?

Italijanska družba za proizvodnjo domačega tekstila Gabel iz regije Como je med svojimi zaposlenimi izvedla enotedenski eksperiment, v katerem je priporočila, naj za notranjo komunikacijo ne uporabljajo elektronske pošte. Tako se je odločila na podlagi informacij, da imajo zaposleni težave z obvladovanjem velike količine elektronskih sporočil.

Odkrivajo prednosti žive komunikacije

Izvršni direktor Michele Moltrasio je v povabilu, ki ga je, ironično, poslal po elektronski pošti zapisal: "Skupaj bomo izvedli poskus, ki nas po popeljal nazaj v čase, ko so se ljudje med sabo več pogovarjali. Vabim vas, da za notranjo komunikacijo med sodelavci na isti lokaciji ne uporabljate interneta, ampak se poslužujete neposrednih stikov."

Za BBC je povedal, da ni bilo lahko ustaviti že utečene prasko, tudi začasno ne, a da so zaposleni izziv pozdravili. "Ponovno odkrivajo pozitivne plati srečevanj in pogovorov, namesto pisanja," je dejal. Elektronske pošte v tem času ni uporabljal tudi Moltrasio.

Poln e-predal in stres

Več študij je pokazalo, da je obvladovanje velike količine službene elektronske pošte stresno. Leta 2013 so raziskovalci ugotovili, da "polni e-mail predali povzročajo visok krvni tlak in pospešujejo srčni utrip". Lansko leto pa je študija Univerze British Columbia pokazala, da omejitev uporabe elektronske pošte lahko stopnjo stresa "občutno zmanjša".

Komentarjev 3
  • samo.jst 22:11 14.november 2015.

    Pri nas tudi izvajamo takšne preizkuse in to na letni ravni. Verjetno, ker smo Slovenci, jih imenujemo malce drugače - pri nas je to kolektivni dopust ;) Moram priznat, da ima študija prav... po tednu dni neodpisovanja na maile ...prikaži več je človek veliko bolj miren :P

  • bojovi 12:49 14.november 2015.

    Pozabil si še na plačo.

  • Janez_53 12:06 14.november 2015.

    Glede študije iz leta 2013 bi pripomnil tole: tudi velike količine izdelkov, ki čakajo preprostega delavca v tovarni za tekočim trakom, povzročajo visok krvni tlak in delujejo stresno. Vendar redkokoga to zanima.