Magazin > Odnosi in prosti čas
35 ogledov

Varčujte za študij otroka

varčevanje Shutterstock
Za študij otroka bi bilo treba na mesec dajati na stran vsaj 50 evrov. S tridesetimi evri na mesec pa lahko v 18-ih letih prihranite 8.500 evrov, ali celo več kot 20.000 evrov.

"Medtem ko je v večini zahodnih držav varčevanje za šolanje otrok že dolga leta uveljavljena praksa pa je v Sloveniji tovrstno razmišljanje večini še vedno tuje," opozarja mag. Katja Majerle, osebna finančna svetovalka - vodja pri Svetovalni skupini Individa.

Petdeset evrov na mesec

Opozarja, da že študij v Sloveniji, kjer otrok stanuje v drugem kraju, starše stane med 350 in 500 evrov mesečno za čas šolanja. Če vzamemo za izhodišče najosnovnejše - cenik šolnin za izredni študij, ugotovimo, da letnik študija v povprečju stane 3.000 evrov. "Če predpostavimo, da bo naš otrok vzoren študent in bo vse obveznosti opravil v rokih, bo študij zaključil v petih letih, kar skupaj znese 15.000 evrov. Pa smo šele začeli," pravi. Vsekakor je po njenih besedah potrebno upoštevati še stroške študijskega gradiva in ostalih šolskih potrebščin: "Če za izhodišče vzamem lastne izkušnje in jih ustrezno revaloriziram, pridem do dodatnega stroška v višini 2.000 evrov." Če upoštevamo najcenejšo opcijo, bivanje v študentskem domu v Ljubljani pomeni okoli 5.000 evrov, če bi otroka morali nastaniti pri zasebnem stanodajalcu pa še enkrat več. "Ker pa lačen študent ne more študirati, je treba upoštevati še strošek prehrane, ki bo vsekakor večji, kot če bi se otrok prehranjeval doma. Ta strošek je sicer najteže oceniti, vendar lahko z gotovostjo rečemo, da bo skupni strošek študija presegel znesek 25.000 evrov," ocenjuje Katja Mejerle. Izračunala je, da če bi starši v ustreznih rešitvah mesečno 18 let varčevali 50 evrov (s 3-odstotno letno indeksacijo), bi ta strošek lahko po 18 letih pokrili.

"In ne pozabimo, pri računanju smo bili optimisti in nismo upoštevali stroškov študija v tujini, za katerega se odloča vse več študentov. Če pa otrok želi študirati v tujini, kjer je potrebno plačati poleg mesečnih stroškov bivanja, hrane in oblačil še začetno šolnino, ugotovimo, da je za to potrebno nekaj deset tisoč evrov," dodaja.

Trideset evrov na mesec

Finančna svetovalka Katja Majerle je za nas naredila še izračun, koliko bi privarčevali, če bi želeli mesečno za otroke dajati na stran 30 evrov. "Vsak izračun mora biti prilagojen posameznikom in njihovim zmožnostim, ciljem, naklonjenosti tveganju in tako dalje. Tako lahko s 30 evri v 18 letih prihranimo 8.500 evrov na banki ali pa tudi več kot 20.000 evrov v drugih bolj ustreznih rešitvah in z malo več znanja o financah," pravi. Hkrati opozarja, da inflacija pri teh dolgoročnih načrtih ni zanemarljiva postavka ... če naše premije vsako leto ne uskladimo – dvignemo za stopnjo inflacije (indeksacija), potem lahko sicer nominalno pričakujemo toliko sredstev, vendar pa bodo le ta v povprečju skorajda za polovico manj vredna. To pomeni, da si bomo z njimi lahko skorajda za polovico manj kupili kot danes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.