Magazin > Odnosi in prosti čas
37485 ogledov

Veste, zakaj so testi nosečnosti v DM pod ključem?

drogerija Profimedia
Bralca je zanimalo, zakaj so testi nosečnosti v drogeriji zaklenjeni v omarici. Pozanimali smo se.

"Ste opazili, da so v DM-u testi nosečnosti pod ključem? To ne more biti povezano z vrednostjo blaga, saj so dražji izdelki, kot na primer električne zobne ščetke, prosto na policah," nas je obvestil bralec, ki ga je zanimalo, na podlagi česa se omenjena drogerija odloča, katere izdelke bodo zaklenili v vitrino.

"Oddelek za prodajo medicinskih pripomočkov v naših DM poslovalnicah (v nadaljevanju MP) je urejen tako, da so le-ti dostopni kupcem zgolj ob prisotnosti osebja za strokovno svetovanje, ki mora ob prodaji MP kupca seznaniti z načinom uporabe MP, morebitnimi previdnostnimi ukrepi in drugimi pomembnimi informacijami o MP. Na police med ostale artikle prodajnega programa DM se lahko zlagajo MP, ki se prodajajo tudi v drugih prodajalnah oziroma izven specializirane trgovine (t.j. MP, ki jim v prodajno embalažo ni treba vključiti navodil za uporabo in MP, ki so namenjeni zaščiti pred prenosom nalezljivih bolezni ter so kot taki označeni v seznamu blagovne skupine MP). Med slednje uvrščamo MP razred IIa v primeru, če gre za MP, ki ima vključena navodila za uporabo (npr. merilec krvnega tlaka), vse MP razreda IIb (MEDICINSKI PRIPOMOČKI Z VISOKO STOPNJO TVEGANJA ZA UPORABNIKA) in razred III (MEDICINSKI PRIPOMOČKI Z NAJVIŠJO STOPNJO TVEGANJA ZA UPORABNIKA), ki po zakonu o MP potrebujejo strokoven nasvet. Testi za ugotavljanje nosečnosti so razvrščeni v klasifikacijo MP56 - In vitro diagnostični medicinski pripomočki, ki imajo priložena navodila za uporabo, torej je ob prodaji potrebno strokovno svetovanje in so na podlagi tega zaklenjeni v vitrini. Slednje je skladno z veljavno zakonodajo. V tem trenutku MP ureja zakonodaja na področju medicinskih pripomočkov, in sicer Uredba (EU) 2017/745 o MP ter Uredba (EU) 2017/746 o in vitro diagnostičnih medicinskih pripomočkih," so za naš medij razložili pri DM-u, na vprašanje, na podlagi česa se odločajo o tem, kateri medicinski pripomočki bodo ali ne bodo pod ključem, pa odgovarjajo: "To je odvisno od same prijave proizvajalca, uvoznika ali distributerja, ki je dolžan vsak MP prijaviti na trg na Javni agenciji za promet z zdravili in medicinskimi pripomočki (JAZMP). Na podlagi kvalificiranega razreda s strani JAZMP nato razvrstimo MP na ustrezno mesto v naših poslovalnicah."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.