Magazin > Odnosi in prosti čas
22 ogledov

Vitke ženske zaslužijo več

tajnica Shutterstock
Ste mnenja, da vaše sposobnosti in trud odločajo o višini vaše plače? Če gre verjeti novejši študiji, temu na žalost ni tako.

Raziskovalci univerze v Potsdamu in univerze v New Yorku so našli povezavo med telesno težo in višino plače. V študijo so bili vključeni podatki 8770 moških in 9229 žensk in Nemčije, ki so strokovnjakov izdali svoj indeks telesne mase (ITM) in višino plačila.

Raziskovalci so ugotovili, da imajo med predstavnicami nežnejšega spola najvišjo plačo tiste z indeksom 21,5. Višji kot je indeks, nižja je plača, ugotavljajo. To še zlasti velja pri poklicih, pri katerih so ženske v stiku s strankami, v gostinstvu in prodaji.

Pri moških so rezultati povsem drugačni, še zlasti med delavci. V tej kategoriji največ zaslužijo moški z indeksom, ki se giblje med 23 in 30. Vitki moški imajo do 8 odstotkov nižjo plačo, trdijo raziskovalci. Pri moški ITM ne vpliva le na plačo, ampak tudi na možnosti zaposlitve. Raziskovalci predvidevajo, da delodajalci vitko postavo enačijo s šibkostjo, zato raje najemajo debelejše moške.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.