Magazin > Odnosi in prosti čas
14 ogledov

Voziček, dodatki in avtosedež

Dojenček v avtomobilu Shutterstock
Priprave na prihod novorojenčka ponavadi zahtevajo tudi nakup vozička, dodatkov in izbiro avtosedeža. Ste se tudi sami izgubili med goro informacij in veliko ponudbo?

Izbirate otroški voziček za novega družinskega člana, ki se vam bo kmalu pridružil, in vas je bogata ponudba zmedla? "Pri izbiri vozička mora biti vedno na prvem mestu otrok. Voziček mora zato biti najprej varen in kakovosten, njegove lastnosti pa morajo otroku omogočati pravilen razvoj," svetujejo v podjetju Mami, ki je zastopnik otroške opreme in igrač Peg Pérego. "To pomeni, da dojenček na začetku potrebuje udobno košaro z ravnim in nastavljivim dnom, pozneje pa udoben sedež vozička z nastavljivim naslonjalom in oporo za noge," dodajajo.

Ker boste voziček uporabljali kar nekaj časa, je pomembna tudi preprostost za uporabo – enostavnost mehanizma zlaganja in namestitev  košare na podvozje z le enim klikom. "Ne pozabite tudi na nastavljivost ročaja vozička, da ga boste lahko prilagodili velikosti staršev," opozarjajo in svetujejo nakup modularnega sistema oziroma sistema 4 v 1, saj boste tako z enim nakupom rešili vse potovalne potrebe otroka od rojstva do treh let.

Nepogrešljivi dodatki

V naših podnebnih razmerah je prevleka za noge oziroma zimska vreča obvezna dodatna oprema otroškega vozička. "Zelo praktično je, da jo lahko preprosto namestite na voziček in da je iz materiala, ki ne prepušča vetra," svetujejo v Mami. Ko posijejo močnejši sončni žarki, vam bo zelo prav prišel senčnik, ne pozabite pa tudi na dežno prevleko, da ne bosta z dojenčkom v deževnih dneh ostala brez sprehoda.  Na sprehodih boste mamice zelo hvaležne za nakup vozička s spodnjo mrežo, kamor boste lahko na hitro odložile igračko, stekleničko, dudico, denarnico ali mobilni telefon. Če po navadi od doma s seboj vzamete več stvari, pri nakupu vozička preverite, ali lahko dokupite tudi originalno torbo s pripomočki, da jo boste lahko varno in preprosto pritrdile na voziček.

S čim boljšo oceno na testih

Kaj pa avtosedež, na kaj morate biti pri nakupu posebno pozorni? Osnovno pravilo je, da je sedež homologiran, kar je razvidno iz oranžne homologacijske nalepke, ki mora biti nalepljena na vsakem avtosedežu (oznaka ECE R 44/04). "Zavedati se morate, da avtosedež opravlja dve zelo pomembni funkciji: varuje otroka ob prometni nesreči in otroka ščiti pri zaviranju, da nanj ne prehajajo velike zavorne sile, ki bi ga lahko poškodovale," pojasnujejo v Mami. Zato izberite avtosedež, katerega varnost potrjujejo tako obvezni varnostni testi in certifikati kot drugi dodatni testi, na primer ADAC in Stiftung Warentest. Seveda pa je priporočljivo, da je tudi avtosedež priročen in enostaven za uporabo ter udoben za otroka. "Če je avtosedež preprost za uporabo, ni nevarnosti, da bi ga napačno pritrdili v avtomobil, kar je najpogostejši razlog, da avtosedež ne opravi svoje naloge," so opozorili. Če želite skoraj izničiti možnosti napačne pritrditve, je prava izbira sistem pritrjevanja Isofix, ki pa ga mora avtomobil omogočati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.