Magazin > Odnosi in prosti čas
125 ogledov

Vse kar gre skozi tulec

otrok dojenček mati govor Shutterstock
Preverite, katere so največje nevarnosti, ki prežijo na dojenčka in kako se jim izognemo.

"Če odštejemo bolezni in okužbe, sta dušenje oziroma aspiracija tujka in zadušitev dva najpogostejša vzroka nesreč dojenčkov, ki so mlajši od enega leta, kar velja zlasti za drugo polovi-co prvega leta," je pojasnila pediatrinja Nina Majoranc in svetovala: "Zato je treba odstraniti vse manjše igrače in predmete, ki bi jih lahko dojenček dal v usta (na primer kovance, okraske, plastične vrečke in balone). Dojenčki namreč z usti spoznavajo svet okrog sebe. Sprva vanje nosijo ročice, pozneje pa tudi vse, kar lahko primejo. Nekateri strokovnjaki pravijo, da je vse, kar gre skozi tulec toaletnega papirja, potencialna nevarnost." Kot je povedala Majorančeva, je druga najpogostejša nevarnost, ki preži na dojenčka, padec. Zato malčka nikoli ne pustite samega na postelji, kavču, zofi, previjalni mizici ali drugi dvignjeni površini, če ta nima zaščitne ograje, ki bi preprečila dojenčkov padec na tla.

Razvijajoč imunski sistem.

"Dojenčkov imunski sistem je manj razvit od imunskega sistema odraslega, saj je še neizkušen. Razvija in oblikuje se še nekaj let po rojstvu," je pojasnila pediatrinja, zato mu z zdravo prehrano, dobro higieno (predvsem rok) in ravno pravo mero stika z različnimi mikroorganizmi pomagajte pri razvoju. "V času pogostih obolenj omejite obiske, pri dojenčkih, mlajših od dveh mesecev, pa jih pediatri popolnoma odsvetujemo. Prav tako odsvetujemo obiskovanje nakupovalnih centrov ali drugih zaprtih prostorov, kjer se zadržuje veliko ljudi," svetuje sogovornica. Dojenčku pa bo ne glede na letni čas k razvoju imunskega sistema veliko pripomoglo čim več gibanja na svežem zraku.

Pet zlatih pravil za zdravega dojenčka

  • Srečna mama. Dojenček je popolnoma odvisen od mame, ki mu mora nuditi varno okolje. Zato je pomembno, da je mama zadovoljna, samozavestna in neobremenjena, ker se bo dojenček tako ob njej počutil sproščenega in zadovoljnega.
  • Zdrava prehrana. Dojenčkova dnevna prehrana mora ustrezati zahtevam rastočega organizma tako količinsko kot po sestavi. V prvih šestih mesecih otrokove starosti zadostuje izključno dojenje, od 4. do 6. meseca pa je treba začeti uvajati gosto hrano.
  • Kakovosten spanec. Dojenčki od tretjega do 11. meseca v povprečju potrebujejo od 14 do 15 ur spanja.
  • Svoboda gibanja. Otroku pustite svobodo gibanja. Doma ga položite na ravno in čvrsto podlago, kjer bo imel dovolj prostora za svobodno gibanje, ter se izogibajte ležalnikov, počivalnikov in lupinic.
  • Ljubeče okolje. V prvih dveh letih življenja se dojenčkovi možgani zelo hitro razvijajo, zato je za optimalen razvoj zelo pomembno prijazno in ljubeče okolje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.