Magazin > Odnosi in prosti čas
1406 ogledov

Za nepozabno jadranje boste odšteli manj, kot si mislite

jadrnica
Četudi še nikoli niste počitnikovali na plovilu in ne veste, kako se stvari streže, lahko doživite nepozaben dopust sredi Jadrana.

Dopust s plovilom je nedvomo ena boljših izkušenj, ki jih boste doživeli v življenju. Vsak človek bi si takšen dopust moral privoščiti vsaj enkrat v življenju, pravi Ani Trstenjak, ki dela pri Yacht Rent, hrvaški agenciji, ki oddaja plovila: "Vsaka oseba bi morala vsaj enkrat izkusiti čar počitnic na plovilu, pa naj bo to jahta ali jadrnica. Občutek je neprecenljiv. Takšen tip počitnic predstavlja popoln umik od klasičnega dopustovanja na kopnem, saj nudi možnost, da se v relativno kratkem času obišče več lepih lokacij. Poleg tega je prav posebna izkušnja bivanja na prostem in odprtem morju."

Ani je za Žurnal24 predstavila nekaj ključnih informacij in nasvetov, če želite najeti plovilo.

Prvi korak: Dobra agencija

Ko se z družino, družbo ali partnerjem odločite, da boste najeli plovilo, je najprej treba preveriti cene na tržišču in jih primerjati med seboj. "Najprej morate izbrati agencijo za najem plovila, ki ima preverjene ocene svojih gostov in uporabnikov. Ko izberete agencijo, je nujno, da vzpostavite kvalitetno komunikacijo z booking managerjem (upravljalec rezervacij, op. a.), ki bo stranki na voljo in ji bo nudil vse potrebne informacije,“ je povedala Ani za naš portal in dodala: "Priporočljivo je, da je agencija stranka katere od zavarovalnic, da lahko jamči za strankino rezervacijo plovila."

jadrnica | Avtor: Profimedia Profimedia
Najem plovila = prazna denarnica?

Ni nujno, da najem plovila pomeni, da boste morali še naslednjih nekaj mesecev životariti. V primerjavi z običajnimi počitnicami je strošek lahko le minimalno višji. To nam je potrdila tudi Trstenjakova iz Yacht Rent: "Cene so seveda odvisne od velikosti plovila, njegove starosti, kapacitete plovila in želenega termina. Povprečen strošek sedemdnevnega najema povprečnega plovila (jadrnica ekonomskega razreda) na Hrvaškem v času glavne sezone (julij) je okoli 550 do 600 evrov na osebo.“ V ta strošek je všteto: najem plovila, obvezni stroški ob najemu, strošek goriva in zaloga živil.

Zgornji informativni izračun predpostavlja, da je šest oseb najelo plovilo s tremi kabinami, osem oseb plovilo s štirimi kabinami ali deset oseb plovilo s petimi kabinami. Zgornji informativni izračun ne vključuje stroška najema skiperja ali posadke.

Kdo je skiper?

Skiper je oseba, ki do potankosti pozna morje in načrtuje vaše morsko potovanje. Je profesionalni 'voznik' plovila, ki poskrbi, da potovanje po Jadranu poteka gladko. Na kratko: skiper je oseba, ki poskrbi, da so vsi prisotni na plovilu od točke A do točke B prispeli živi, zdravi in zadovoljni. "Skiperja vam mora zagotoviti agencija, pri kateri ste najeli plovilo. Cena skiperja znaša okoli 150 evrov na dan, ob tem, da najemnik plovila skiperju vsak dan zagotovi hrano in pijačo ter lastno sobo. Nekatera plovila imajo skipersko kabino, druga ne, zato je treba eno od kabin odstopiti njemu."

Goran Šimleša, skiper iz Splita, je za Žurnal24 povedal, da je skiper oseba, ki mora ljudem, ki najamejo plovilo tudi svetovati. Predvsem se je treba pozanimati, če bodo ljudje z njim prvič pluli, kakšnega izleta po morju si želijo, če imajo morda majhne otroke in podobno. "Dobro je, če je skiper dostopen in prijazen, pripravljen pomagati še pred samim izletom, saj se samo tako lahko načrtuje dober dopust. Nekateri ne vedo, da je treba restavracije po otokih že predčasno rezervirati, saj so danes stvari zaradi interneta bolj dostopne kot včasih."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.