Magazin > Odnosi in prosti čas
732 ogledov

Začnite z mlečno riževo kašico

hranjenje Shutterstock
Ko bo dojenček pripravljen na gosto hrano, vam bo dal to jasno vedeti. Za prve kašice mora glavo že trdno držati pokonci.

Uvajanje goste hrane začnemo, ko je dojenček za to zrel, običajno pa pri starosti pol leta. Prebavila morajo namreč dozoreti, preden lahko sprejmejo gosto hrano. Približno v tej starosti je otrok sposoben sam prijeti hrano, jo dati v usta, jo prežvečiti in pogoltniti.

Pol leta staremu dojenčku ponudite zanj primerno hrano, da jo bo lahko okušal, se nanjo postopoma navajal in jo pojedel, kolikor mu ustreza. Najbolje je prisluhniti dojenčkovim potrebam, saj se dojenčki med seboj razlikujejo. Zato dojenčka ne silite z gosto hrano in ga še zmeraj dojite glede na njegovo povpraševanje.

Ko trdno drži glavo pokonci

Dojenčka boste veliko lažje naučili jesti gosto hrano, če bo tudi v času, ko še ne bo jedel z vami, prisoten pri obrokih in vas bo lahko opazoval med jedjo. Ko bo pripravljen na gosto hrano, vam bo to dal tudi jasno vedeti, na primer tako, da bo z rokami segal po vaši hrani in posnemal vaše gibanje   z ustnicami. Za to, da je otrok zrel za prvo pokušnjo goste hrane, pa morajo biti izpolnjeni tudi drugi pogoji. Za prve kašice mora otrok trdno držati glavo pokonci, hrano v koščkih pa mu lahko ponudite šele takrat, ko že zares dobro sedi sam, torej okrog sedmega meseca. Izginiti mora tudi refleks potiskanja jezička iz ust, dojenček pa že mora znati premikati jeziček naprej in nazaj ter gor in dol. Dojenček mora biti tudi sposoben umakniti spodnjo ustnico navzdol, da lahko zajame hrano z žličke. Če se vsa hrana, ki mu jo ponudite skupaj z jezičkom takoj vrne iz ust, je z gosto hrano treba še nekoliko počakati.

Zelenjava pred sadjem

Dobra začetna hrana je zelenjava, saj je hranljiva in ni sladka. Vendar je zaradi močnega in izrazitega okusa večini dojenčkov manj všeč kot žitno-mlečna kašica ali sadje. Zato je najbolje, da začnete z žitno-mlečnimi kašicami (najprej brezglutenskimi, kot sta riževa in prosena, nato pa  nadaljujete s pirino, pšenično, rženo, ovseno in ječmenovo), postopoma dodajate zelenjavo in šele nato uvedete sladko sadje. Tako bo dojenček veliko dojemljivejši za nove vrste okusov. Ko boste uvajali meso in ribe, zaradi lažje preba-vljivosti in manjše vsebnosti živalskih maščob dajte  prednost mesu mladih živali, belim ribam in perutnini. Pri uvajanju goste hrane pa vsekakor bodite potrpežljivi: morda dojenčku kakšna kašica danes ne bo všeč, jutri pa jo bo oboževal.

Vrstni red uvajanja

  1. Žitno-mlečna kašica. Dojenček bo kot svojo prvo gosto hrano z veseljem sprejel obrok z okusom po materinem mleku. Zato si za prvo kašico iztisnite nekaj mleka in ga zmešajte z riževimi kosmiči. Žita so pomemben vir vitaminov kompleksa B, rastlinskih beljakovin in vlaknin, zato so žitno-mlečne kašice kakovostna zamenjava za mlečni obrok. Pri izbiri žit pazite, da pred 6. mesecem otroku ponudite le brezglutenska žita.
  2. Zelenjava. Otroku jo na začetku obvezno skuhajte. Začnite s korenjem, cvetačo, kolerabo in bučkami, ki jim sčasoma dodajte sladek krompir in nadaljujte s preostalo zelenjavo.
  3. Sadje. Najboljši vrsti za uvajanje sadja sta jabolko in hruška, z banano pa le nekoliko počakajte, saj je zelo sladka in lahko povzroči, da bo otrok začel zavračati vse, kar je manj sladko.
  4. Meso. Začnite s perutnino, zajcem in teletino, ki naj bodo iz biološke reje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.