Magazin > Odnosi in prosti čas
39 ogledov

Zakaj je dobro nositi otroka

nosilka Shutterstock
Nosilke – psihologi jim pripisujejo koristi, razvojni terapevti pa slabosti.

Glede uporabe nosilk so mnenja strokovnjakov deljena. Razvojni terapevti trdijo, da zavirajo razvoj, psihologi pa pravijo, da imajo številne koristi tako za otroka kot za starše. Vse več staršev pa se odloča za njihovo uporabo. “Dojenčki so radi v naročju staršev in ne bojte se – s tem jih ne boste razvadili,” pravi Urška Podvršič, diplomirana psihologinja in svetovalka za nošenje otrok Trageschule Dresden.

Prilagojeno nošenje

Primerne nosilke omogočajo, da otroka nosimo dovolj visoko, dovolj privito k sebi in v položaju, ki je primeren njegovi starosti. Še posebno pozornost gre nameniti otrokom do tretjega meseca. Majhnega dojenčka nosimo tako, da sta hrbet in glavica dobro podprta, v pokončnem položaju je otrok vedno obrnjen proti nam, s koleni, dvignjenimi proti popku, z nogicami, podprtimi vse do kolen, in z rokicami pred seboj,” razlaga psihologinja. Če ima otrok razvojne težave, je najbolje, da se o nošenju v nosilki posvetujete s svojim pediatrom ali fizioterapevtom.

Primeren položaj

Nujno. Vedno se prepričajte, da je otrok v nosilki v starosti primernem položaju, da ima neoviran dotok zraka (obraz ni prekrit z materialom) in da ni sključen (to zagotovite z ustrezno podporo hrbta). Poskrbite, da mu ni prevroče ali premrzlo. Poleti, ko so temperature zelo visoke, ga lahko nosite brez oblek, pozimi pa poskrbite, da mu bo dovolj toplo. Vedno bodite pozorni na otrokovo počutje in njegova sporočila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.