Magazin > Odnosi in prosti čas
146 ogledov

Zakaj je paradižnikov sok na letalu tako priljubljen?

paradižnikov sok Profimedias
Nemška letalska družba Lufthansa je naročila raziskavo, s katero so želeli ugotoviti, zakaj je paradižnikov sok na letalu tako popularen. Ugotovili so namreč, da njihovi potniki na leto spijejo več kot 200 tisoč litrov paradižnikovega soka, kar jih je, kot narod, ki je znan po pitju piva, presenetilo.

Inštitut, ki se je spopadel s tem vprašanjem, je raziskavo izvedel s pomočjo simulatorja letenja, na katerem so poskusnim zajčkom postregli s hrano in pijačo. Potniki so okus paradižnikovega soka ocenili veliko bolje, ko so bili v zraku. "Okus tega soka je, kadar ga pijemo doma, podoben okusu plesni, zemlji. Prav nič osvežujoče. Ko pa ga pijemo na letalu, postane okus bolj kiselkast in zato bolj osvežilen."

Kje je razlog?

Med letenjem je pritisk v letalski kabini nizek, zaradi česar je v krvi manj kisika, naša čutila (voh in okus) pa so manj izostrena. Poleg tega je vlažnost na letalu med 10 in 15 odstotki, kar izsušuje nos in usta, zato še slabše okušamo – sladko se nam zdi manj sladko, nič nam ni dovolj slano, težave pa imamo tudi z okušanjem začimb in zelišč. To je tudi razlog, da se mnogokrat pritožujemo nad okusom obrokov, ki jih strežejo letalske družbe.

Raziskovalci so o tej temi izprašali tudi potnike in stevardese. Ugotovili so, da potniki po tej pijači posegajo iz različnih razlogov. Nekateri ga radi pijejo, ker nasiti, drugi menijo, da odpravlja slabost, tretji pa se zanj odločijo zato, ker jim je na voljo …

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.