Magazin > Odnosi in prosti čas
2028 ogledov

Zakaj nas privlačijo samo določeni ljudje?

Par, ljubezen, odnos, partnerstvo, zakon, zveza Pexels
Nova študija pojasnjuje znanost romantične privlačnosti in kako nas ta omejuje.

Nobena skrivnost ni, da nas privlačijo ljudje s podobnimi interesi. Ta pojav je znan kot učinek privlačnosti podobnosti. S tem vprašanjem se je podrobneje ukvarjal Charles Chu, docent za management in organizacije na bostonski univerzi Questrom School of Business.

Ključni dejavnik, ki vpliva na to, kdo nas privlači, je t. i. samoesencialistično razmišljanje. To pomeni, da če ima nekdo podobne oz. enake interese, gre za podobno posameznikovo bistvo. “Natančnejše povedano, všeč nam je nekdo, ki se z nami strinja glede političnega vprašanja, deli glasbene preference ali se preprosto smeji isti stvari kot mi, ne zgolj zaradi teh podobnosti, ampak zato, ker te podobnosti nakazujejo nekaj več – ta oseba je, v bistvu kot jaz, in kot taka z mano deli moje poglede na svet,” pravi Chu.

Chu pravi tudi, da smo ljudje zelo zapletena bitja in pogosto sodimo o drugih na podlagi prvega vtisa, kar pa se včasih izkaže za prehitro in nezanesljivo sodbo o drugem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.