Magazin > Odnosi in prosti čas
3871 ogledov

Zakaj se po večjih krizah rodi več dečkov kot deklic?

dojenček Profimedia
Po svetu je po večjih ekonomskih krizah in vojnah zaznati znaten skok v številu rojstev dečkov v primerjavi z deklicami.

Matematičarka Hannah Fry je pod drobnogled vzela podatke rojstev v Angliji in Walesu ter ugotovila, da se rodi več dečkov kot deklic. "Biolog mi je rekel, da je to popravek evolucije, saj je pri majhnih dečkih večja verjetnost, da se bodo ponesrečili. Toda tudi to razmerje se tekom časa zelo spreminja, z nekaterimi poskoki na zelo opaznih mestih. In to ne velja le za Veliko Britanijo. Po vsem svetu ob koncu vojne pride do skokovitega porasta števila rojenih dečkov," pravi Fry, ki je izpostavila tri letnice, ki potrjujejo teorijo: 1919 (takoj po koncu prve svetovne vojne), 1945 (takoj po koncu druge svetovne vojne) in 1973 (energetska kriza v Veliki Britaniji, ljudje so delali le 3 dni na teden).

Teorij, zakaj se po vojnah rodi še več dečkov, je veliko - tudi manj znanstvenih. Fry je najbolj všeč ta, da Bog po vojni poskuša povečati zalogo moških. Resnica pa je, da je to, ali bo ženska pod srcem nosila dečka ali deklico, odvisno od tega, v kateri točki svojega ciklusa bo zanosila. "Malce prej, malce večja bo verjetnost, da bo deček. Te verjetnosti ... pogovarjamo se o majhnih stvareh, ki jih težko prenesemo na individualno žensko, a če pogledamo populacijo, vidimo jasen vzorec," je poudarila Fry in dodala: "Po koncu vojne so spolni odnosi pogostejši kot sicer. Ženske zanosijo nekoliko prej v svojem ciklusu in rezultat je poskok v številu rojenih dečkov. Vem, o čem razmišljate. 1973 ni bilo vojne ... Mislim, da sedaj vemo, kaj so Britanci počeli, ko so delali le tri dni na teden ..." 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.