Magazin > Odnosi in prosti čas
67 ogledov

Zakaj se seksu nikar ne izogibajte

Jutranji seks Profimedias
Več pozitivnih kot negativnih učinkov ...

Seks vpliva na delovanje možganov in zdravje, pravi dr. Barry R. Komisaruk z Univerze v New Jerseyju.

Kako spolna aktivnost vpliva na naše počutje in delovanje možganov, je težko raziskati. Poskusni zajčki so mnogokrat postavljeni pred nerodne situacije, med drugim se morajo v komori za magnetno resonanco samozadovoljevati. Na srečo to mnogim ni neprijetno, zato so znanstveniki prišli že do številnih dognanj o vplivu seksa na možgane.

Seks je kot droga
Seks dviguje razpoloženje. Zato si ga tudi želimo. Veselje, ki nam ga prinaša spolni akt, je povezan s sproščanjem dopamina, nevrotransmiterja, ki aktivira predel v možganih, ki je odgovore za nagrajevanje. Dopamin pa je tudi ena od kemikalij, ki povzroči vznesenost po zaužitju drog.

Seks kot antidepresiv
Leta 2002 je Univerza v Albanyju izvedla študijo, v kateri je sodelovalo 300 žensk. Ugotovili so, da so tiste, ki niso uporabljale kondoma, kazale manj simptomov za depresijo. Sperma namreč vsebuje prostaglandin in estrogen, ki imata antidepresivne lastnosti.

Po seksu ste lahko tudi potrti …
Raziskava je pokazala, da je kar tretjina žensk po seksu že občutila žalost. To se zgodi včasih takoj, do potrtosti pa lahko pride tudi dve uri po aktu. Krivec je prolaktin.

Blaži bolečine
Nemška študija pred tremi leti je pokazala, da seks blaži bolečine. V študiji so sodelovali ljudje z migreno in osebe, ki so trpele za pogostimi glavoboli. Kar 60 odstotkov tistih, ki trpijo za migrenami, in 30 odstotkov ostalih sodelujočih je povedalo, da se je glavobol med seksom zmanjšal, pogostokrat pa celo izginil.

Povzroča prehodno amnezijo
Manj kot 7 oseb od 100 tisoč vsako leto po seksu poroča o prehodni izgubi spomina, ki lahko traja tudi več ur.

Seks pomirja
Raziskovalci so ugotovili, da se takoj po seksu lažje soočamo s stresnimi situacijami, saj znižuje krvni tlak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.