Magazin > Odnosi in prosti čas
4553 ogledov

Zato je treba zjutraj dvakrat prezračiti spalnico

prezračevanje, prezračiti, okno, gledanje skozi okno Profimedia
Dolžina je odvisna od letnega časa.

Za mnoge ljudi je jutranje prezračevanje spalnice del rutine. Svež zrak nas prebudi, a odpiranje oken ni le učinkovito orožje proti utrujenosti, ampak tudi plesni.

Zaradi te tegobe je še zlasti pomembno, da dobro prezračimo spalnico, saj ljudje in tudi živali z izdihavanjem in znojenjem v prostor oddajajo vlago. Samo z dihanjem lahko povečate vlažnost v prostoru za okoli pet do deset odstotkov - odvisno od velikosti prostora in števila ljudi.

Kako dolgo naj bodo okna odprta, je odvisno od letnega časa. Nemško ministrstvo za okolje svetuje:

Spomlad: 10 do 20 minut 
Poleti: 20 do 30 minut 
Jeseni: 10 do 20 minut 
Pozimi: 3 do 10 minut 

Zračite vsaj zjutraj in zvečer, idealno pa tri- do štirikrat na dan. Pomaga lahko tudi, zlasti v spalnici, če zjutraj dvakrat zaporedoma prezračite prostor, saj vlage ne vpija le zrak, ampak tudi tekstil (posteljnina).

Po mnenju strokovnjakov je dvojno prezračevanje priporočljivo še zlasti pozimi. Najprej ugasnemo ogrevanje in prostor prezračimo kot običajno. Vlažen zrak bo zamenjal bolj suh zunanji zrak. Zaprite okna za 20 minut in ponovno vključite ogrevanje. Vlago iz posteljnine bo zdaj absorbiral suh, topel zrak. Nato drugič prezračite z izklopljenim gretjem, da preženete vlago, ki je pravkar ušla iz ležišča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.