Magazin > Odnosi in prosti čas
52968 ogledov

Zato se psi vrtijo v krogu, preden se podelajo

pes Profimedia
Znanstveniki so pod drobnogled vzeli pasje obnašanje pred opravljanjem velike potrebe.

Večina psov se bo nekaj časa vrtela v krogu, preden se bo podelala. O tem, zakaj to počno, obstaja več teorij. Nekateri menijo, da poteptajo travo, da jih med opravljanjem potrebe ne bi pikala, drugi pravijo, da gre za „varnostni ukrep“ in na ta način pregledujejo okolico, da jih med „kakanjem“ ne bi presenetila kakšna žival. 

Češki znanstvenik Hynek Burda pa meni, da je obračanje povezano z magnetnim poljem Zemlje. Burda in njegovi sodelavci so dve leti opazovali 70 psov in iskali povezavo med močjo magnetnega polja in nebesno smerjo, v katero so gledali med opravljanjem potrebe. 
Ugotovili so, da so psi gledali proti severu ali jugu, kadar je bilo magnetno polje mirno, kadar je bilo manj stabilno, pa v ostale smeri. Znanstveniki predvidevajo tudi, da na ta način lažje najdejo prostor, ki so ga označili. 

Vas zanima, zakaj vas pes med opravljanjem potrebe gleda v oči? Ker se v tej situacije počuti zelo ranljivo in je pozoren na to, ali pazite nanj. Tako vam pokaže, da vam zaupa. 

Komentarjev 2
  • Brane Kacjan 15:31 10.december 2019.

    Preden se podela pes, vedno preveri, da ni kakšna škodljiva žival spodaj pod ritjo. Preden se pa Češki znanstvenik Hynek Burda podela, njega pa vrti magnetno polje Zemlje. :) KB

  • Avatar Leon
    Leon 14:44 08.december 2019.

    Podobno kot njihovi dvonožni lastniki na WC-ju ko telefonirajo ! Iščejo najboljši signal !