Magazin > Odnosi in prosti čas
6651 ogledov

Zdravnik razložil, zakaj si ogleda Facebook profil preminulih, preden obvesti sorodnike

zdravnik, operacija
Preden staršem sporoči, da njihov otrok ni preživel, si bo ta zdravnik ogledal Facebook profil preminulega. To je razlog.

Ena najhujših stvari, ki nas lahko doleti, je izguba bližnjega. Lahko se zgodi, da bomo novico, ki bo naša življenja za vedno spremenila, slišali iz ust policista ali zdravnika. Tudi zanje je to zelo hudo, a morajo kljub čustvom obdržati mirno kri in se obnašati profesionalno, a obenem sočutno.

Kako mu to uspeva, je razkril neki zdravnik. Kot piše novinar portala Goodfullness, Timothy Roberts, si bo ta zdravnik, preden bo o smrti obvestil bližje sorodnike, ogledal Facebook profil preminulega. "Tako obdržim svojo človečnost. Spremenil bom življenje tvoje mame in očeta. Čez pet minut nikoli več ne bosta ista, nikoli več ne bosta srečna. Če sem iskren, si zame v tem trenutku le brezimensko truplo, po katerem smo tolkli, v katerega smo vstavljali cevke in injekcije in te poskušali rešiti. Ni bilo gibanja, ni bilo življenja, ki bi mi povedalo, da si nekoč imel sanje in cilje. Dolgujem jima vsaj to, da se o tebi pozanimam, preden stopim do njiju. Jezen sem nate zaradi tega, kar si storil sebi in kar boš storil njima. Morda si med vožnjo pisal sporočilo ali pa si bil vinjen. Morda si prvič v življenju vzel heroin Xanax ali kokain, morda si na zabavi poskusil metamfetamin ali Vicodin in pil alkohol. Morda pa si le brez čelade sedel na kolo ali ignoriral svarila staršev, da se ne druži s „tistim prijateljem“. Morda si le obupal. /.../ Nato pogledam tvojo fotografijo na vozniškem dovoljenju in na mobilnem telefonu v Facebooku poiščem tvoje ime. /.../ Vidim tvoj nasmeh, takšen, kot bi moral biti, barvo tvojih oči, ko so bile še polne življenja, tvoje počitnice na obali, kako si upihnil svečke, božič pri babici; oh, tudi ti imaš maltežana. /.../ Srečen si lahko, da ti tega ne bo treba gledati. Kako bo tvoj oče kričal tvoje ime, kako si bo tvoja mama z glave pulila lase, zvita na tleh z roko nad glavo, kot bi se poskušala ubraniti udarcev. Tvoj Facebook pogledam zato, da se opomnim, da govorim o osebi, o nekom, ki ga ljubijo.“

Komentarjev 3
  • dd 11:27 29.januar 2019.

    Pri nas takih zdravnikov ni. Še ko si živ in bolan, komaj čakajo da te vržejo iz obravnave.