Magazin > Odnosi in prosti čas
54 ogledov

Znani Slovenci, ki so shranili matične celice svojih otrok

Znani Slovenci, ki so se odlocil iza shranitev Neocelica Žurnal24 main
Matične celice iz popkovnice omogočajo učinkovito zdravljenje nekaterih vrst raka, bolezni limfnega sistema, tumorjev in avtoimunih bolezni. Njihova izjemna zmožnost samoobnavljanja in razmnoževanja jim daje sposobnost popravljanja celotnega organizma in tvorjenja novih tkiv.

Matične celice iz popkovnice omogočajo učinkovito zdravljenje nekaterih vrst raka, bolezni limfnega sistema, tumorjev in avtoimunih bolezni. Njihova izjemna zmožnost samoobnavljanja in razmnoževanja jim daje sposobnost popravljanja celotnega organizma in tvorjenja novih tkiv. Zaradi njihovega števila, vitalnosti in kakovosti imajo prednost pred celicami kostnega mozga.Nahajajo se v najrazličnejših tkivih v telesu in so primerne za odvzem v katerem koli starostnem obdobju. Matične celice iz popkovnice so  v primerjavi z matičnimi celicami odraslih bolj kakovostne in številčnejše, zato je odvzem le teh, ki je povsem neinvaziven in neboleč, vseeno priporočljivo opraviti ob rojstvu otroka.

Po zaslugi hitrega razvoja znanosti vemo, da sta popkovnična kri in tkivo popkovnice najboljši vir matičnih celic, ki so genetsko edinstvene ter predstavljajo neprimerljiv zaklad, ki lahko v primeru bolezni pomaga vašemu otroku in družini. Že danes lahko tako s pomočjo matičnih celic zdravimo vrsto bolezni in poškodb, napredek medicinske znanosti pa obeta zdravljenje še bistveno širšega kroga bolezenskih stanj. Trenutno se matične celice iz popkovnične krvi uspešno uporabljajo za zdravljenje več kot 70 bolezni.

Za shranitev matičnih celic se je odločilo tudi kar nekaj slovenskih estradnikov. Sabina Kogovšek Zrnec in Jurij Zrnec, Natalija Verboten in Dejan Bojić, Viktorija Bencik in Bojan Emeršič, Helena Kodrič Mori in Smiljan Mori, Maja in Rašo Nesterović,  ter Iva Krajnc in Aljoša Bagola, je le nekaj imen znanih slovenskih parov, ki so se odločili za shranitev popkovnične krvi svojih otrok, s čimer želijo tudi v prihodnje zagotoviti in zaščititi njihovo zdravje. V mednarodnih vodah pa še vedno odmeva novica o britanskem princu Williamu in njegovi ženi Kate, kambriški vojvodinji, ki sta se prav tako odločila shraniti popkovnično kri svojega prvorojenca, princa George-a, v upanju, da je mali princ nikoli ne bi potreboval.