Magazin
159 ogledov

Odslužene in neuspešne kruto pobijajo

dirka hrtov
1/3
Društvo za pomoč hrtom
Pred gotovo smrtjo hrte rešujejo dobrodelne organizacije, posvojimo jih lahko tudi Slovenci.

"Pasme hrtov, kot sta veliki angleški hrt (greyhound) in španski hrt (galgo), njihovi lastniki v nekaterih državah neusmiljeno izkoriščajo v svoje pridobitniške namene, odslužene in neuspešne pse pa kruto in neusmiljeno pobijajo," opozarja Blažka Ribič iz Društva za pomoč hrtom.

Ob koncu sezone jih usmrtijo 55 tisoč

V Španiji se po njenih besedah na podeželju še vedno množično ukvarjajo z lovom, pri lovu na zajce in nizko divjad uporabljajo galge in ibiške pse (podenco ibicenco). Španskim lovcem (galguerom) so psi le orodje za dosego cilja: njihovi psi živijo v katastrofalnih razmerah, v kleteh, jamah, na prostem, brez zdravstvene oskrbe in večinoma sestradani. "Vzreja ni nadzorovana, vsak lovec ima lahko tudi po več deset psov, ki jih začne že zelo mlade navajati za lov. Galgi in podenci so ob koncu prve sezone zaradi nemogočih življenjskih razmer popolnoma iztrošeni in za galguere neuporabni," opisuje Blažka Ribič. Zato večino psov po zaključku sezone ubijejo. Ocenjujejo, da se januarja po zaključku lovske sezone vsako leto  konča življenje okoli 55 tisoč španskih hrtov. "Prihaja celo do pravih obrednih usmrtitev: pretepejo jih do smrti, privežejo na železniške tire, polomijo tačke in odvržejo v divjini … Pogosto jih obesijo na drevesa … Hrte, ki so bili uspešnejši, nekoliko višje, da se manj mučijo, neuspešne nižje: z zadnjimi nogami se komaj dotikajo tal, prestopajo s tačke na tačko in si skušajo rešiti življenje. Takšno trpljenje lahko traja tudi dan, dva,“ je ogorčena.  V Španiji obstajajo dobrodelna društva, ki se ukvarjajo z reševanjem hrtov, pripeljejo jih v zavetišča, jih veterinarsko oskrbijo in jim poiščejo nove domove. A Blažka opozarja, da država teh dobrodelnih organizacij ne podpira, saj so bolj naklonjeni "deponijam smrti", kjer jih že po sedmih dneh evtanazirajo, če jim v tem kratkem času ne najdejo posvojitelja.

Velikokrat so brez zob

"Zaradi neizmernega človeškega pohlepa izgine v Angliji, na Irskem in v Ameriki letno tudi okoli 35.000 velikih angleških hrtov – greyhoundov," še opozarja ljubiteljica hrtov. Tekaška industrija je neusmiljena in deluje samo z namenom ustvariti čimvišji dobiček. Neuspešneži so usmrčeni in zavrženi, tudi tekmovalni hrti živijo v težkih pogojih. Blažka opisuje, da večino dneva preživijo stisnjeni v premajhne kletke, hranijo jih z mehko hrano, zato so velikokrat brez zob ali pa jih zobe zaradi boljše lege nagobčnika izpulijo. Zdravstveno niso oskrbovani, poleti so celo dehidrirani. "Poražence odpeljejo na deponije smrti, kjer jih tako kot v Španiji v tednu dni usmrtijo, če zanje ne najdejo novega doma. Veliko jih pobijejo tudi sami lastniki, zavrženim pa odrežejo ušesa, da tako prikrijejo podatke o lastništvu," pripoveduje. Mnoge hrte predajo celo v klinike, kjer opravljajo poskuse na živalih.

Kako lahko pomagamo

"Slovensko društvo za pomoč hrtom in društvo Hrtji svet Slovenije obveščata javnost o žalostnih usodah velikih angleških hrtov tekačev, lovskih španskih hrtov in podencev. Skušamo jim najti nov dom v Sloveniji, kjer bodo končno užili življenje pasjih ljubljenčkov in bo tudi zanje posijalo sonce,“ pravi Blažka Ribič.

Na spletnih straneh: www.pomoc-hrtom.si in www.hrtjisvet.org lahko ogledate slike in opise hrtov, ki so na voljo za posvojitev. Hkrati v društvih zbiramo denar tudi za hrte, ki še čakajo na transport in potrebujejo pomoč. Tako lahko knjižici Marko in zvezdica Nina (ali kako je Marko dobil hrta) in  Aura – hrtja princeska sreče naročite na email: hrtji.utrip@gmail.com, izkupiček je namenjen za pomoč hrtom.  "Izdelujemo in prodajamo različne broške, majice, šivamo plaščke za hrte, ki so še v zavetiščih v Španiji,“ pripoveduje Blažka in dodaja, da za hrta storimo največ, če mu poiščemo ljubeč dom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.