Magazin
31 ogledov

Ogenj v zagrebški Areni

Rammstein v akciji (Foto: null) Žurnal24 main
Recenzija koncerta skupine Rammstein v Zagrebu (četrtek, 18. marca 2010).

"Other bands play, Rammstein burns," oziroma če bi prevedli: "Ostale skupine igrajo, Rammstein pa zažigajo." Tako številni oboževalci označujejo plesne metalce na njihovih koncertih. Ta sloves so fantje tudi v četrtek opravičili na koncertu v Zagrebu, kjer so se ustavili v sklopu turneje, na kateri predstavljajo svoj zadnji album Liebe is fur alle da.

Oder kot tovarna
Na začetku je skoraj deset tisoč glavo množico ogrel norveški elektro-industrialni kvartet Combichrist. S svojim skoraj eno uro dolgim nastopom so presenetili poslušalce v Areni. Kljub nekoliko drugačni zvrsti glasbe so oboževalce Rammsteinov navdušili. Prav tako sta bila med njihovim nastopom ozvočenje in lightshow dobro urejena, kar je za predskupine po navadi prava redkost.

Nekaj minut pred deveto pa so na oder prikorakali Rammstein in koncert začeli s prvo skladbo iz njihovega zadnjega albuma Rammlied. Oder je deloval kot  prava tovarna. Koncert je postregel z veliko mero ognja, ki je bruhal praktično iz vseh strani. Prvi višek koncerta je bil zagotovo pri skladbi Feuer Frei, ki je prinesel veliko energičnosti med poslušalci. Slaba točka koncerta je bilo ozvočenje, saj se pevca Tilla pogosto med koncertom ni dobro slišalo. Komuniciranja s publiko ni bilo nič, kar je že v naravi skupine. Bobnar Christoph Schneider je med koncertom postregel z udarnim solom, klaviaturist Flake Lorenz pa z nekoliko bizarno plesno točko. Pevec Till Lindemann se je pogosto znašal nad klaviaturistom, enkrat ga je celo zaprl v krsto in ga z višine zalil z iskrami.

Pevec je brizgal na obiskovalce
Skupina je postregla z repertoarjem z vseh plošč, nekaterim pa se je vseeno stožilo, da je bilo skladb s prvih dveh plošč premalo. Večkrat so presenetili z ognjenimi točkami, kjer je pevec med pesmijo Du Hast z lokom ustrelil proti stropu, plameni ognja pa so potovali od odra do sredine dvorane in nazaj, kjer  je pri odru eksplodiralo. Prvi del koncerta so zaključili s prvim singlom z zadnje plošče Pussy,  za katerega so naredili videospot, kjer člani skupine nastopajo v pravem porno filmu. Svojo kontraverznost med to skladbo so poskušali prikazati tudi na koncertu. Z velikim topom, ki je predstavljal podaljšek moškega bogastva, je pevec na obiskovalce brizgal peno.

Deležni dvojnega bisa
Fantje so se se še dvakrat pustili priklicati na oder, ko so na oder povabili tudi predskupino Combichist, s katerimi so odigrali tri skladbe. Klaviaturist norveških elektronikov pa se je z napihljivim čolnom odpravil na pot po dvorani in mahal s hrvaško zastavo, kar je razumljivo dvignilo val navdušenja. Čisto za konec pa so nemški plesni metalci zaigrali še njihovo klasiko Engel, kjer je pevec Lindemann  nosil kovinska krila, iz katerih je bruhal ogenj. Poslovili so se s hrvaškimi besedami hvala in nasvidenje. Kljub na pol prazni dvorani so se fantje dodobra potrudili in tako z glasbo kot tudi s spektakularno animacijo navdušili občinstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.