Magazin
11 ogledov

Ogled filma naj bo doživetje

Ves dan preživite skupaj in ga posvetite filmu. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Obisk kinopredstave je za otroka nekaj popolnoma drugačnega kot ogled filma doma na televiziji ali računalniku.

"Filmska vzgoja je del kulturno-umetniške vzgoje, ki bi je morali biti deležni vsi otroci," pravi Petra Slatinšek, vodja programa Kinobalon za otroke in mlade v ljubljanskem Kinodvoru. Kino je za otroka velik dogodek; da pa bi od njega odnesel čim več, je dobro biti pozoren na nekaj bistvenih stvari.

Film prilagojen starosti. "Dolžina in vsebina filma morata biti primerni za otrokovo starost," poudarja Slatinškova. O teh informacijah se predhodno pozanimajte na spletu ali pri kinematografih, ki filme ponujajo. "Vsaka risanka ni primerna za triletne otroke, tudi celovečerni filmi so zanje predolgi," pravi.

Bodite informirani in razmišljajte ustvarjalno!
Petra Slatinšek, Kinobalon
Pogovarjajte se. "Po filmu se z otroki čim več pogovarjajte; poskušajte odkriti, kaj jim je blizu, kaj jih zanima in kaj ne," svetuje Slatinškova. To vam bo dalo veliko idej za dodatne dejavnosti, s katerimi bo otrok lahko pridobil veliko novih znanj, obenem pa se bo dobro zabaval.

Knjige in igre. "Izmislite si igrico, ustvarjajte na temo filma, skupaj z otroki pojdite v knjižnico in poiščite knjige s temami, ki jih obravnava film," predlaga Slatinškova. Naj se filmsko doživetje nadaljuje doma, bodite ustvarjalni in pustite domišljiji prosto pot, saj bo otrok to znal ceniti.

Gradiva o filmu poiščite tudi sami. "Na spletu lahko na straneh kinematografov starši (in učitelji) najdete tudi gradiva zase. Pomagala vam bodo k boljšemu razumevanju tematike filma in vam dala obilo idej za dodatne dejavnosti doma," svetuje Slatinškova. Tu boste našli tudi podatke o tem, za katero starost je film primeren, in predloge vprašanj, ki jih lahko zastavite otrokom po njegovem ogledu. Pomagala vam bodo torej, da iz ogleda filma otrok potegne kar največ. Včasih je informacije treba poiskati na tujih straneh, a vztrajnost bo poplačana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.