Magazin
111 ogledov

Oglejte si žbatafur in gank

Dve trasi od treh na prireditvi S kolesom po Krasu sta speljani tako, da se bost Žurnal24 main
Primorci vabijo na prireditvi S kolesom po Krasu ter Brda in vino.

Če se želite danes rekreirati na kolesu, hkrati pa se naužiti lepot in dobrot kraške pokrajine in kulinarike, se lahko udeležite prireditve S kolesom po Krasu, ki se začne ob 10. uri v Športnem parku Sežana. Kolesarjenje je zastavljeno povsem netekmovalno, saj ne bodo merili časa in ne bo skupinskega starta, obenem pa boste lahko izbirali med tremi različno zahtevnimi trasami. Prva, 18-kilometrska, z imenom Lahkoten Kras vas bo popeljala od Sežane prek Lokve do Lipice in nazaj, druga, ki nosi ime Po osrčju Krasa, je dolga 46 kilometrov in srednje zahtevna, tretja pa je s 67 kilometri in večjo višinsko razliko namenjena bolj razmiganim kolesarjem.

Na koncu kraška jota
Kolesarji bodo ob plačilu 15 evrov prijavnine dobili kupončka za ogled vinske kleti z degustacijo in za kraško joto s klobaso, opremili pa jih bodo tudi z zgibanko z natančnim zemljevidom ter opisom poti in znamenitosti ob trasi. Za družine z najmanj tremi člani je prijavnina cenejša – deset evrov na osebo.

Vinarji z obeh strani Brd
Če se vam ne ljubi poganjati pedal, pa se lahko odpravite v Šmartno v Goriških brdih, kjer danes in jutri pripravljajo tradicionalno vinsko prireditev Brda in vino; na tej se predstavlja več kot 30 vinarjev z naše in italijanske strani Brd. Kot poudarjajo organizatorji, lokacija ni izbrana naključno, saj ohranjena arhitektura utrjene vasi z žbatafurji (prizidki z odprtim ognjiščem in dimnikom), ganki (lesenimi balkoni/hodniki) in ozkimi ulicami pričara naravnost pravljično vzdušje. Poleg enoloških užitkov obljubljajo gastronomske poslastice in bogat kulturni program. Več najdete na Brda.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.