Magazin
19 ogledov

Ogorčenje zaradi Karadžićevih pesmi

Objava pesmi ne odraža politike slovaške države. Žurnal24 main
Slovaško društvo književnikov je kaznovalo glavnega urednika slovaške literarne revije Dotyki, ker je objavil pesmi nekdanjega voditelja bosanskih Srbov in haaškega obtoženca Radovana Karadžića.

Glavni urednik revije Boris Brendza se pred poplavo obtožb brani z besedami, da imajo po njegovi oceni Karadžićeve pesmi visoko umetniško vrednost, vendar pa javnost – vključno z večino medijev in vidnih literatov – poudarja, da gre vendarle za človeka, ki je osumljen genocida in zločinov proti človeštvu, v katerih je bilo ubitih več kot osem tisoč ljudi. Vseeno ga je slovaško društvo književnikov kaznovalo z odvzemom članstva za eno leto.
Brendza je ob objavi pesmi na začetku aprila dejal: "To so zelo kakovostne pesmi, škoda bi bilo, če jih ne bi objavili."

Revija Dotyki se financira iz državnega proračuna, vendar se je slovaško ministrstvo za kulturo od objave pesmi oddaljilo. Odločno pa jo je obsodil tudi slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak. Kot je poudaril med nedavnim obiskom srbskega kolega v Bratislavi, objava pesmi nikakor ne odraža politike slovaške države. Jozef Bednar, predstavnik slovaškega ministrstva za kulturo, je dejal: "Ne vem, v kakšnih okoliščinah so bile objavljene Karadžićeve pesmi, vendar sem prepričan, da srbska književnost premore avtorje, katerih pesmi bi bile veliko zanimivejše za slovaške bralce."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.