Magazin
2861 ogledov

Okusno pecivo brez masla in sladkorja

piškoti Shutterstock
Ni le mastno tudi slastno. Nezdrave sestavine se dajo zamenjati z zdravimi brez izgube odličnega okusa.

Pri večini bolj kaloričnih sestavin, kot so olje, maslo, kisla smetana in sladkor, lahko količine, ki jih navajajo v receptih, precej zmanjšate. Resda potem denimo pecivo ne bo tako zelo mehko in topljivo v ustih ali nadvse kremasto, bo pa še vedno slastno in predvsem bolj zdravo. In kako z bolj zdravimi alternativami nadomestiti najpogostejše sestavine? Ponujamo vam nekaj preprostih nasvetov.

Polnozrnata moka

Predvsem se poskušajte izogniti tako imenovanim "belim smrtim", prečiščenim in hranilnih snovi oropanim živilom, kot so bela moka, beli sladkor, rafinirana sol ter beli riž in testenine, ter jih nadomestiti s polnozrnato moko, rjavim trsnim sladkorjem (medom, agavinim ali javorjevim sirupom ali drugimi zdravimi alternativami), manjšo količino nerafinirane soli, rjavim ali divjim rižem in polnozrnatimi testeninami.

Jogurt namesto smetane

Tudi pri kisli smetani lahko tako kot pri drugih sestavinah uporabite nekaj žlic manj, izberite pa raje manj mastno ali jogurtovo kislo smetano. Pogosto je mogoče del kisle smetane nadomestiti s trdim jogurtom (denimo pri masi za burek ali drugih pitah).
Kjer imate možnost uporabiti sladko ali kislo smetano, se raje odločite za kislo, ker je praviloma manj kalorična. Pogosto pa lahko namesto kisle smetane uporabite manj masten mlečni namaz, za zgoščevanje omak pa stepene rumenjake.

Namesto sladkorja med

Če že vztrajate pri tem, da imate radi sladkarije, se še vedno lahko odločite za njihovo bolj zdravo različico ter peciva in piškote sladkate z medom, sladkimi rastlinskimi sirupi ali melaso. Vsako od teh sladil ima malo drugačen okus in lastnosti, zato naj vas ne bo strah eksperimentiranja.

Izberite prave maščobe

Maslo, ki je ena izmed osnovnih sestavin veliko sladic, lahko nadomestite z veliko bolj zdravim kokosovim oljem ali kokosovo mastjo (oziroma drugimi zdravimi rastlinskimi olji), upoštevajte pa tudi namig o tem, da lahko količino maščobe v osnovnem receptu precej zmanjšate, ne da bi pri tem spremenili okus jedi.

Komentarjev 2
  • limonca22 16:54 28.december 2011.

    sol, sladkor in bela moka - bela smrt

  • LOL-ka 08:22 28.december 2011.

    Nisem še slišala, da bi se tem sestavinam reklo "bela smrt", ampak 3 beli strupi....