Magazin
49 ogledov

Oldtimerji so kot staro vino

Žurnal24 main
Gorski preizkus starodobnikov za Hrastov memorial je na mejni prehod Ljubelj v nedeljo znova privabil večtisočglavo množico ljubiteljev starih motorjev in avtomobilov.

Nastop je napovedalo 110 voznikov in voznic iz Avstrije, Italije, Češke in Slovenije, sodelovali pa so lahko jekleni konjički do letnika 1961, ko je bila na znameniti stari ljubeljski cesti še zadnjič stara klasična dirka. Starejši se radi spomnijo, da je bila cesta, na kateri so dirkali od leta 1929, precej daljša od sedanje in v celoti makadamska. Delno so jo pozneje prestavili, delno asfaltirali, kljub temu pa je izziv, ki ga morajo v moderni izvedbi premagati stari mački, še vedno spoštovanja vreden. Proga je še vedno dolga 2.300 metrov, vzpon na najstrmejši točki pa doseže celo do 33 odstotkov. Ker so nekateri tekmovalni konjički stari tudi že 80 let , ne preseneča, da si je večina tekmovalcev želela predvsem priti na cilj.

© Iztok Golob

 
Organizator Avtomoto društvo Tržič je v pripravo spet vložil ogromno truda, matična občina je prispevala 5.000 evrov, oba pa si želita, da bi cesto spet uvrstili med državne, ji tako priznali, da gre za državno znamenitost in ji zagotovili trajno financiranje. Po besedah župana Boruta Sajovica bi morala država prispevati le 20.000 evrov, pa bi cesti v petih letih povrnili nekdanji sijaj.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.