Magazin
22 ogledov

Omejite gledanje televizije!

Televizija naj ne bo varuška! Žurnal24 main
Televizije si želi vsak otrok, starši pa ste tisti, ki njegovo početje nadzorujete in omejujete. Kakšne vplive ima lahko na predšolskega otroka?

Ste kdaj opazovali svojega malčka medtem, ko je bil s pogledom "prilepljen" na ekran? Zdi se, da je takrat v nekem drugem svetu … Nedovzeten za dražljaje iz okolice negibno strmi v televizijo in pozorno spremlja dogajanje na njej. Če poskušamo takrat pritegniti njegovo pozornost, lahko naletimo na precej buren odziv, celo na jok.

Kako gledanje televizije vpliva na otroka?
Psihologi menijo, da je gledanje televizije za malčka fiziološko zelo zahtevna dejavnost. Vse mišice so takrat napete, delovanje srca je pospešeno, otrokovo telo pa je kljub temu pasivno. Vključene so vse duševne in telesne sposobnosti, kar privede do nekakšnega stresa, nesproščenosti, kar je za otroka izredno naporno. Vsekakor gre za zelo intenzivno doživetje, ki ga predšolski otrok lahko prenese le v manjšem obsegu.

Poleg fiziološkega vpliva na otrokov razvoj ne gre zanemariti niti vpliva televizije na psihični razvoj. Ko otrok dopolni tri ali štiri leta, je že zmožen zbrano opazovati odrasle okoli sebe in posnemati njihovo obnašanje, torej lahko sklepamo, da se je zmožen poistovetiti tudi s (popularnimi) televizijskimi junaki in tako posnemati njihovo obnašanje, kakršnokoli že je. Dogajanje na televiziji si otrok zlahka vzame za zgled in se na primer po ogledu oddaje z nekoliko nasilno vsebino še sam vede nasilno, čeprav ne razume zakaj. Seveda pa lahko oddaja s prijazno in nenasilno vsebino prav tako vpliva na otrokovo obnašanje – v tem primeru v pozitivnem smislu.


Kaj pa reklame?

Verjetno bi se vsak strinjal z mnenjem, da je danes reklam bistveno preveč, njihova kvaliteta pa ni ravno na primerni ravni. Otroci so idealna ciljna skupina oblikovalcev reklam, še posebej tistih, ki propagirajo igrače ali sladkarije, saj je reklama najlažji način, kako vdreti v otrokovo psiho in vzbuditi željo po nekem izdelku. S posledicami takih reklam ste se verjetno že srečali. Svetujemo vam, da se neprijetnim situacijam v trgovini izognete že doma, tako da se pogovorite o smislu reklam in skupaj ugotovite, ali otrok določeno sladkarijo ali igračo res potrebuje.

Socialna vzgoja televizije
Seveda so tu še razne serije, ki med otroci naletijo na zelo dober odziv in so nekaj časa prava modna muha. Otroci so na nekatere stvari, ki jih spremljajo na televiziji, dobesedno nori. Televizija ima na neki način tudi socialno vlogo pri otrokovem razvoju. Današnji otrok mora vedeti, kdo je na primer Nodi, mora poznati trenutne televizijske smernice, v nasprotnem primeru se mu namreč lahko zgodi, da ga bodo drugi otroci zavračali.

"Pravilno" uporabljajte televizijo
Gledanja televizije ne morete prepovedati, lahko – oziroma morate – pa ga primerno omejiti. Nikar ne uporabljajte televizije kot avtomatsko varuško, tudi če ste še tako zaposleni, saj s tem lahko otroku povzročite veliko škodo v razvoju. Poskušajte določiti čas, ki ga boste vsak dan namenili televiziji in preverjajte vsebino oddaj, ki jih bo otrok gledal.

Najbolje boste ravnali, če si vzamete čas in si kakšno stvar ogledate skupaj z otrokom. Takrat lahko gledata tudi oddaje, ki sicer niso namenjene otrokom in lahko vsebujejo tudi malce nasilja (dober primer so akcijski filmi), pomembno pa je, da znate take stvari otroku tudi primerno interpretirati.

Otroku ne morete zatiskati oči pred nasiljem, saj se bo z njim srečal prej ali slej. Lahko pa mu razložite, za kaj pri nasilju gre, kako je lahko življenje brez nasilja lepše in nenazadnje kako se branimo pred njim. Tu vam je televizija lahko v pomoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.