Magazin
11 ogledov

Onemogočite prenos vohunskih programov

Na začetku po spletu deskajte skupaj. Žurnal24 main
Ob brskanju po spletu bodo vaši otroci naleteli na glasbo in igre, ki jih bodo želeli prenesti na računalnik. Ti prenosi so lahko škodljivi.

Ti vohunski in drugi neželeni programi, ki se ob prenašanju iger, glasbe ali drugih datotek s spleta na računalnik prenesejo samodejno in brez vaše vednosti, omogočajo določene dejavnosti, kot so oglaševanje, zbiranje osebnih informacij ali spreminjanje konfiguracije vašega računalnika brez vašega privoljenja (virusi). Tu je nekaj korakov, kako lahko otrokom pomagate varneje prenesti ali namestiti programsko opremo.


Prvi korak: Pogovorite se z otroki
Takoj ko so vaši otroci dovolj stari za brskanje po spletu, je prav, da postavite merila, ki jasno določajo, kje lahko brskajo in kaj lahko počnejo na spletu, medtem ko jih vi ne nadzorujete. Od začetka ste pri deskanju vedno v njegovi družbi, kmalu pa bo prišel v situacijo, ko bo prepuščen samemu sebi, in takrat mora jasno vedeti, kaj lahko in česa ne sme početi.

Naučite jih, da ne prenašajo ničesar iz neznanih virov. Če vam jih uspete prepričati, da vas, preden karkoli prenesejo, vprašajo za dovoljenje, ste na dobri poti, da nezaželena programska oprema ne pride do vašega računalnika. Razmislite o tem, da bi spletna mesta, za katera menite, da so varna, dodali v posebno mapo (med Priljubljene), in otrokom dovolili, da prenašajo programsko opremo le iz njih.


Drugi korak: Nadzorujte otrokovo internetno dejavnost
Računalnik imejte v tistem prostoru, kjer ga imate lahko stalno na očeh in omejite čas, ki ga otrok lahko preživi za računalnikom. Če imate otroke, mlajše od desetih let, bi morali na spletu brskati skupaj z njimi.

Razmislite o storitvi in programih, ki vam omogočajo, da sledite otrokovim internetnim dejavnostim. Na voljo so različni paketi in programi, ki vam omogočajo, da otrokom preprečite dostop do določenih spletnih mest in v vpogled dobivate tedenska poročila o tem, katera spletna mesta so bila obiskana.


Tretji korak: Otroku dodelite račun za uporabnike z omejenimi pravicami

Operacijski sistemi Okna vam omogočajo ustvariti več uporabniških računov za vaš računalnik. Vsak uporabnik se lahko prijavi ločeno in ima lasten profil z lastnim namizjem in mapo Moji dokumenti. Starši si lahko nastavite skrbniški račun, ki omogoča popoln nadzor nad računalnikom in otrokom dodelite račun za uporabnike z omejenimi pravicami s strogim nadzorom, kar jim pomaga, da ne prenašajo programov, ki bi lahko vsebovali vohunsko ali kako drugo nezaželeno programsko opremo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.