Magazin
68 ogledov

Opazujte spremembe na koži

Na svoje telo bodite pozorni tudi v času nosečnosti. Žurnal24 main
Povišana raven hormonov med nosečnostjo lahko vpliva tudi na vaše lase in kožo. So pigmentne spremembe, izsušena koža in izpadanje las lahko razlog za preplah?
Pigmentne spremembe
Spremembe na koži boste morda opazili od 20. tedna nosečnosti dalje. Običajno se spremembe pojavljajo pri nosečnicah temnejše polti, torej jih svetlolaske in rdečelaske morda sploh ne boste opazile. Najpogosteje se pigmentne spremembe kažejo kot:
  • spremembe na bradavicah, ki lahko potemnijo, se občutno povečajo, prav tako pa se lahko razširi tudi kolobar okoli njih;
  • temna črta, ki sega od sredine prsnega koša prek trebuha;
  • neenakomerni madeži na obrazu;
  • neenakomerna porjavelost kože, če se med nosečnostjo izpostavljate sončnim žarkom. Čeprav ni nobenih dokazov, da bi sončenje škodljivo vplivalo na otroka, nekateri strokovnjaki med nosečnostjo priporočajo uporabo enodelnih kopalk.

Suha koža
Vlažilno mleko in drugi kozmetični izdelki vam bodo pomagali pri delno suhi koži. Če postane vaša koža zelo suha, predvsem na trupu, se posvetujte z zdravnikom, saj gre lahko za okvaro jeter ali ledvic, kar je lahko za otroka škodljivo.

Strije
Strije so pokazatelj neelastičnosti kože in se med nosečnostjo najpogosteje pojavijo na trebuhu, prsih in stegnih, od šestega meseca nosečnosti dalje. Rdeča barva strij se sčasoma spremeni v srebrno oziroma sivo. Obstajajo kreme in geli, ki videz strij omilijo, vendar jih ne morejo popolnoma izbrisati. Nagnjenost k neelastični kože in k nastanku strij se prenaša prek genov – če jih je imela vaša mama, je velika verjetnost, da jih boste imeli tudi vi.

Lasje
Med nosečnostjo so lahko lasje bolj sijoči in gostejši, saj se zmanjša dnevno število izpadlih las. Obratno je po porodu; če imate občutek, da vam lasje hitreje in preveč izpadajo, se nikar ne prestrašite, lahko pa se posvetujete s strokovnjakom. Če se med nosečnostjo odločite za barvanje las, morate vedeti, da so rezultati lahko nepredvidljivi, kar se kaže v drugačnem odtenku izbrane barve.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.