Magazin
20 ogledov

Opera pod vodo

Tokrat se bo zgodila opera na prav poseben način, pod vodo v bazenu na Fakulteti Žurnal24 main
V bazenu Fakultete za šport se bo zgodil poseben dogodek - točno opolnoči bo ameriška umetnica Juliana Snapper izvedla podvodno opero z naslovom Pet sežnjev globoko moj oče leži.
 
 

Združuje izrazito disciplino, samopoškodovanje in željo, da komunicira tudi s pomočjo najbolj kompromitiranimi sredstvi ter tako izvablja otipljivo moč in surovost.

Jennifer Coates, kritičarka

 
Med performansom pevka Juliana Snapper poje neposredno v vodo, predeluje glas in slušno zaznavo ter preizprašuje človekovo razmerje do vode.

Delo Snapperjeve na področju opere je namreč protistrategija grozi, otrplosti in osamljenosti, ki jih prinaša informacijska prenasičenost. Med petjem pod vodo staplja razširjene tehnike z baročnimi naturalističnimi tropi in svarilnimi wagnerjanskimi arijami.

Uprizoritev na različnih lokacijah
Pet sežnjev globoko moj oče leži je večlokacijska podvodna opera, ki jo umetnica uprizarja na različnih prizoriščih, od zasebnih kopalnic, vodnih rezervoarjev, bazenov do morskih jam. Tako prinaša opero na nepričakovane odre, kjer lahko glas doseže poslušalca osvobojen mrtvilnih pričakovanj in institucionalnih pritiklin, so zapisali v zavodu za sodobne umetnosti Aksioma, ki dogodek organizira v sodelovanju z Mestom žensk.

Snapperjeva je za svoje performanse prejela številne nagrade in priznanja. V Sloveniji se je že predstavila leta 2004 na celonočnem umetniškem dogodku Visions of Excess, ko je s performansom Judas Cradle v tandemu z Ronom Atheyjem navdušila obiskovalce na gradu Kodeljevo, so spomnili organizatorji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.