Magazin
71 ogledov

Otroci Evrope (Children of Europe)

1/25
Žurnal24 main
5. maja 2008 se je v Galeriji Kresija odprla razstava Otroci Evrope. Gre za projekt, s katerim želita avtorja Jure Breceljnik in Peter Giodani skozi fotografski medij predstaviti otroško dojemanje sveta.

Razstava bo na ogled v galeriji Kresija, Stritarjeva 6, ljubljana, in sicer 21 dni – od 5. do 26. maja 2008.  Postavitev razstave pa bo tudi na Wolfovi, Trubarjevi in Čopovi ulici ter na delu Hribarjevega nabrežja.

Projekt Otroci Evrope (Children of Europe) je nadaljevanje serije fotografskih projektov diplomanta praške akademije za film in fotografijo (FAMU) Jureta Breceljnika , tokrat v sodelovanju z mladim fotografom Petrom Giodanijem . Avtorja želita v prvi vrsti skozi medij fotografije predstaviti otroško dojemanje sveta – njihovo življenjsko okolje, medosebne odnose in nenazadnje njihov položaj v družbi. Projekt Otroci Evrope tako ob pomoči neobremenjenega in iskrenega sogovornika, to je otroka, brez ovinkarjenja prikazuje dejansko sliko življenja v Evropi na pragu 21. stoletja.

Jernej Čarman, deset let, Slovenija

 
Tako zbrane avtorske fotografije, ki so jih otroci sami posneli v svojem življenjskem okolju, so edinstven vizualni prikaz družbene raznolikosti v našem času in prostoru. Dokumentarna neposrednost fotografij se prepleta z neomejeno otroško ustvarjalnostjo in njihovo odraslemu svetu čedalje bolj odtujeno igrivostjo.

Peter Aleksejev, devet let, Bolgarija 

 
Po začetni, enoletni fazi je projekt Otroci Evrope dozorel za predstavitev slovenski in evropski javnosti. Razstava projekta Otroci Evrope je uvrščena med prioritetne kulturne dogodke mesta Ljubljana ob predsedovanju Slovenije EU. Razstavo je uradno odprl župan MOL  Zoran Janković , ki se je nato skupaj z otroci in obiskovalci tudi sprehodil po Čopovi ulici, ter si ogledoval nadvse zanimive in edinstvene otroške fotografije.

Za konec lahko omenimo, da slike prikazujejo preprost otroški pogled, ki pa hkrati skriva  tudi globok umetniški pomen. Lepota teh slik je prav v tem, da lahko ob njih tudi odrasli odkrijejo mogoče že pozabljeni del otroške igrivosti v sebi. Brezskrbnost, nesebičnost, brezpogojna prijaznost, sproščenost je le nekaj občutkov, ki so opazni na fotografijah, vendar prevečkrat pozabljeni v svetu odraslih.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.