Magazin
11 ogledov

Otroci izkazujejo družbeno inteligenco

Dojenčki vedo. Žurnal24 main
Raziskovalci so odkrili, da lahko dojenčki pri šestih mesecih ocenijo namere človeka, ki gre proti njim – ali so dobri ali slabi.

Glavna raziskovalka Kiley Hamlin pravi, da to ni prirojeno, ampak je to predjezikovno in predizrečeno učenje, ki mu bo pomagalo v prihodnosti.

Laboratorijski poskusi z najmlajšimi
Kot vsa družbena bitja tudi ljudje lahko hitro ocenimo druge glede na to, kako se vedejo ob medsebojnih stikih. Raziskovalci na univerzi Yale so z lesenimi igračkami testirali, ali so tega sposobni tudi šest- in desetmesečni otroci.

Otroke so posadili staršem v naročje in jim prikazali predstavo, pri kateri neki lik pleza v hrib. Da je bil lik podoben človeku, so mu narisali tudi oči. Med plezanjem ga je neki neprijazni lik druge barve in oblike prevrnil, tretji lik pa mu je pomagal pri plezanju (spet druge barve in oblike).

Po večkratnem ogledu predstave so otroku ponudili obe stranski igrački in ga prosili, naj izbere med njima. Vseh dvanajst šestmesečnih in 14 od 16 desetmesečnih otrok je seglo po prijaznem liku. Naredili so še dodatne poskuse, da bi izločili druge možnosti razlage takega vedenja, kot so potiskanje navzgor in navzdol oziroma barva različnih likov.

"Naša dognanja kažejo, da se ljudje zapletejo v družbeni razvoj že precej mlajši, kot smo menili sprva. Podpiramo idejo, da je zmožnost ocenjevanja posameznikov na podlagi družbene interakcije univerzalna in nenaučena," so še zapisali.

Družbena bitja
Dokazi, da lahko tako majhni otroci kažejo nekaj družbene inteligence, pa niso presenetili Kiley Hamlin. Staršem sporoča, da so se dojenčki precej stvari sposobni naučiti sami. Tudi profesorOliver Braddick z univerze v Oxfordu, ki ni sodeloval v eksperimentu, se z ugotovitvami strinja. "To kaže, kako sposobni so se dojenčki v zelo zgodnji mladosti naučiti družbene interakcije. Ni pa še jasno, ali sposobnost, ki so jo opisali raziskovalci z Yala, prikazuje resnično razumevanje družbenega življenja.''

Otroci prepoznavajo interakcijo med drugimi bitji, ki jih opazujejo. Te interakcije so osnova razumevanja, a Braddick ni prepričan, da odsevajo družbeno interakcijo na isti način, kot jo pri starejšem otroku oziroma odraslem človeku.

Predhodne raziskave so ugotavljale, da dojenčki v prvih šestih mesecih življenja ljudem dajejo prednost glede na privlačnost njihovega obraza. Šele pri 18 mesecih otroci postanejo prava družbena bitja in sodelujejo z drugimi po svoji volji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.