Magazin
37 ogledov

Otroci privarčujejo 11-krat več

šparovček Shutterstock
Britanski otroci za svojo prihodnost privarčujejo neprimerno več kot njihovi starši.

Raziskava je pokazala, da otroci v Veliki Britaniji prevzemajo pobudo in varčujejo za svojo prihodnost. Po podatkih The Pocket Money Indexa naj bi otroci privarčevali kar 80 odstotkov vsega denarja, ki ga prejmejo, njihovo varčevanje pa je namenjeno prihodnosti. Otroci tako zapravijo samo 20 odstotkov denarja, ki ga prejmejo, medtem ko njihovi starši zapravijo kar 93 odstotkov vsega prihodka. 

Od kod otrokom denar?

Povprečni otrok prejme približno 20 evrov za rojstni dan, 18 evrov za božič ter zgolj šest evrov za dobro šolsko spričevalo. Otroci nekaj denarja dobijo tudi za obisk zobne vile, nagrajeni pa so tudi za domača opravila, kot sta vzdrževanje pospravljene sobe in delo na vrtu. 

Denar, ki ga ne privarčujejo, porabijo za nakup igrač, kot so legokocke, in elektronskih pripomočkov, kot je ipod. Otroci so znani tudi po svoji dobrodelnosti, zato nekaj denarja namenijo tudi tistim, ki ga potrebujejo. Dogodek, za katerega največ porabijo, pa je materinski dan.

"Zgornji podatki niso namenjeni zgolj zabavnemu vpogledu v navade mladih, ampak podpirajo idejo o uvedbi redne žepnine, ki bo povezana z izpolnjenimi nalogami otrok," je povedal Ben Edwards, predsednik uprave Roosterbank. "Redna žepnina bo otrokom pomagala vzpostaviti določen odnos do denarja, pri tem pa višina zneska, ki mu ga boste namenili, ne bo imela velike vloge," še dodaja. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.