Magazin
73 ogledov

Otroci varni na spletu

Kako pa vi skrbite za varno deskanje po spletu svojih otrok? (Foto: Shutterstock Žurnal24 main
Kako za naše najmlajše zagotoviti varno deskanje po spletu?

Večno vprašanje staršev je, kako svojemu otroku zagotoviti varno deskanje po spletu. V digitalni dobi prepoved in popoln nadzor nista možna, saj lahko vaši najmlajši do spleta dostopajo skoraj povsod. Zato vam ponujamo nekaj koristnih nasvetov, kako jih ozavestiti in poučiti o nevarnostih spleta:

Otroci so iznajdljivi. Tako kot evropske institucije tudi mi svetujemo, da poskušate svojega otroka o nevarnostih spleta ozavestiti in mu ga ne prepovedovati, saj so otroci digitalne dobe iznajdljivi (pri računalnikih velikokrat korak pred vami) in tako lahko dosežete ravno nasproten učinek. Popoln nadzor je danes nemogoč.

Objavljanje podatkov. S svojim otrokom se pogovorite o družabnih omrežjih, kot je Facebook, ter ga opozorite, naj ne objavlja osebnih podatkov in kočljivih fotografij. Otroci družabnih omrežij prepogosto ne jemljejo dovolj resno ter pišejo in objavljajo, kar se jim zdi, te objave pa se lahko, če pridejo v napačne roke, zlorabijo. Splet je javni prostor, tako kot igrišče in šola.

Anonimnost. Otroku pojasnite, da ta na spletu služi varovanju njihove zasebnosti in ne pisanju sovražnih komentarjev, zbadljivk.

Spletna kamera. Ozavestite otroka, naj se prek videopogovorov ne pogovarja s tujci, sploh pa naj na njihovo morebitno željo ne kaže intimnih delov svojega telesa, saj se ti posnetki lahko snemajo in se znajdejo kjerkoli na spletu.

Gesla. Poučite ga, naj za svoje profile in e-pošto uporablja zapletena gesla, ki niso povezana z njegovim imenom, priimkom in podatki – tako nepridipravom otežimo vdore v profil.

Starševski nadzor. Splet ponuja kopico programov, kot je Parental Control, ki vam omogočajo, da filtrirate za otroke neprimerne spletne vsebine.

Položaj računalnika. Naj bo v dnevnem prostoru, ne v njegovi sobi.

Komunikacija. Z otrokom se o vsebinah, ki jih uporablja na spletu, redno pogovarjajte.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.