Magazin
30 ogledov

Otroka pripravite na dojenčka

Bratci ali sestrice bodo morda potrebovali več časa, da se navadijo na dojenčka. Žurnal24 main
Prihod novega člana v družino vpliva tudi na prvorojence oziroma brate in sestre. Najboljši način je, da jih na dojenčka pripravljate že med nosečnostjo.

Starši potrebujejo ogromno energije pri pripravah na novorojenčka, ko pa se rodi, je večina pozornosti usmerjene vanj. Sprememba pa je lahko za njegove brate ali sestre zelo huda. Čisto običajno je, da občutijo ljubosumje in se začnejo vesti nerazumsko. Starši lahko s pogovorom in drugimi opravili otroka pripravijo na naraščaj že zelo zgodaj.

Priprave med nosečnostjo
Pravega trenutka, da otroku povemo za prihajajoči naraščaj, dejansko ni. Med nosečnostjo presodite, koliko je otrok zrel, da bo pogovor o novem članu razumel. Predšolski otrok si bo težko predstavljal, če mu boste rekli, da pride dojenček čez nekaj mesecev. Bolje je, da mu poveste, v katerem letnem času ga pričakujete. Zimo bo povezoval z mrzloto, poletje pa z vročino.

Sina sva čim večkrat spominjala in mu kazala trebušček, da ga je božal. Otrok se čuti zapostavljenega, tudi če tega sprva ne pokaže. Nama se je zdelo, da je sestrico prav fino sprejel, čez par mesecev pa je začel z izpadi za zbujanje pozornosti. Malce se je začel tudi znašati nad njo
očka triletnega sina in enajstmesečne hčerke

Zagotovo vas bo malček, star recimo štiri leta, začel spraševati, od kod pridejo dojenčki. Najboljši odgovor bi bil, da dojenčki pridejo iz maternice, ki je v materinem trebuhu. Če njegova radovednost ne bo potešena, mu lahko razložite s pomočjo otroških slikanic, mu prebirate knjige o porodu, obiščete prijatelje, ki imajo otroke, skupaj iščete primerno ime za dojenčka, lahko pa ga odpeljete tudi do zdravnika, kjer bo poslušal otrokovo bitje srca.

Načrtovanje poroda
Ko se približuje dan poroda, naj bo za otroka med časom, ko boste v porodnišnici, poskrbljeno. Prav tako se z njim pogovorite, kje boste in koliko časa boste tam. Povejte mu, da vas bo lahko obiskal, ko se bo dojenček rodil. Tedne in dneve pred porodom se kar se da držite dnevne rutine. Stanovanje oziroma otroško sobo opremite šele nekaj tednov prej. Če se otrok bliža večjim mejnikom, kot je na primer spanje v večji postelji, to poskušajte opraviti pred porodom, sicer bodo morale takšne spremembe počakati kar nekaj časa.

Prihod dojenčka domov
Ko bo dojenček doma, vam lahko otroci pomagajo pri spremembah. Vključite jih v vsakdanja opravila, kolikor se le da, da se ne bodo počutili zapostavljene. Večina otrok želi pomagati in skrbeti za dojenčka. Dajte mu možnost, da naredi kakšno opravilo, tudi če bo trajalo dlje. Tako se bo povezal z dojenčkom.

Če otrok za dojenčka ne pokaže nobenega zanimanja, naj vas to ne moti in ne pritiskajte nanj. Vzeti si mora malo več časa. Nekatera opravila, kot na primer dojenje, otroke izključujeju, zato imejte pri sebi igrače, da otrok ne bo zmotil dojenja. Ko dojenček spi, izkoristite čas in ga preživite z otrokom. Če ste preutrujeni, naj za to poskrbi mož ali stari starši, otroku pa je treba dati vedeti, da se posvečate samo njemu, kar bo sčasoma odpravilo zamero in jezo, ki jo goji do dojenčka.

Čustev ne zatirajte
Za vse spremembe, ki jih prinese novorojenček, bo otrok morda potreboval več časa. Spodbujajte ga, da pove svoje občutke o dojenčku. Ne kaznujte ga ali ne spreminjajte pravil, ki se jih že drži, v večini primerov gre le za premalo pozornosti, ki je je deležen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.