Magazin
35 ogledov

Otroka razbremenite stresa

učenje Žurnal24 main
Vsak otrok, od malih nog do najstniških let, se bo soočil s stresom. Kako mu pri tem kot starši pomagati, ga naučiti sproščanja in tehnik, ki ga bodo spremljale vse življenje?

Za predšolskega otroka:

  • Naučite ga tehnike dihanja: predstavlja naj si, da ima v trebuhu balon, ki na odštevanje do tri počasi spušča. Otrok naj dihanje, ki ga bo sprostilo, vadi tudi s pihalnikom za milne mehurčke. Pomembno je le, da bo znal pravilno dihati.
  • Sprostite napetost: najprej otroku povejte, naj stoji pokonci kot vojak in napne vse mišice v telesu. Nato naj bodo vse mišice ohlapne kot lutka. Ko se bo znal sam sprostiti, bo začutil, v katerem delu telesa čuti največjo napetost. Z zaprtimi očmi naj se osredotoči na tisto točko, jo stiska še nekaj sekund, nato pa popusti.
  • Prisluhnite mu: vprašajte ga, kaj je narobe. Poslušajte ga z zanimanjem in potrpežljivostjo. Izognite se obtožbam, grajam ali lekcijam. Pri tem se bo naučil, da so njegove težave in skrbi slišane. Vzemite si čas, tako kot si ga naj otrok, ter ga sprašujte še naprej in spodbujajte. Nato skupaj najdita rešitev.


Za šolarja:

  • Naučite ga formule 1+3+10: pri napetosti bo najboljši tristopenjski pristop. Ena pomeni, da se zaustavi in si reče, naj bo miren. Tri ga spomni na tri globoke vdihe, potem pa naj počasi v svoji glavi prešteje do deset. Da si bo formulo lažje zapomnil, jo napišite na list in obesite v njegovo sobo.
  • Naredite škatlo stresa: vsi člani družine naj v škatlo dajo pripomočke, ki pomagajo pri znižanju stresa. Lahko so to beležnice, svinčniki, žogice, plastelin, MP3-predvajalnik ali karkoli drugega, kar jim pomaga pri stresu. Otrok si bo sam izbral tistega, ki mu najbolj ustreza.
  • Komentirajte njegove občutke: če mu boste govorili naslednje – "to te je pa res lahko razburilo", "ni čudno, da si bil jezen, ko te niso pustili igrati" ali "to je bilo pa do tebe res nepravično" – bo otrok dobil občutek, da ga razumete, poslušate, podpirate in vam ni vseeno.


Za najstnika:

  • Posluša naj glasbo: predlagajte mu, naj si na svoj predvajalnik glasbe naloži skladbe, ki ga pomirjajo in sproščajo.
  • Najde naj svojo mantro: naučite ga, da v stresnih situacijah v svojih mislih ponavlja besede ali stavke, ki ga pomirijo. To so lahko "pomiri se", "to lahko narediš" ali "vsega se lahko lotiš". Da so stavki še okrepljeni, si jih lahko zapiše na list papirja.
  • Navdušite ga za jogo: če joga pomaga pri odraslih, zakaj ne bi tudi pri najstnikih. Predstavite mu DVD s tehnikami joge, ki jih lahko delata tudi skupaj. Naj to postane tedenska rutina, ki bo najstnika sprostila, ga naučila dihanja in mu dala ritem.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.