Magazin
1 ogledov

Otroke je potrebno pohvaliti

Andy naj bi redno obiskoval hčerko in zanjo tudi finančno skrbel. Žurnal24 main
Občutek, da so ljubljeni in cenjeni njihovi veliki-mali dosežki, povečuje njihovo samozaupanje.

Za začetek se skušajte izogniti pasti oboževanja in se skušajte upreti izpolnjevanju vseh njihovih želja. Pohvalite tisto, kar naredijo, in ne njih samih, saj bodo mislili, da morajo vašo ljubezen zaslužiti. Obstaja več načinov, kako otroku to izrečete, na primer '' To je bil super gol, še posebej, ker so bili nasprotniki res močni'', se sliši precej drugače kot '' Na travniku si bil super, rad te imam.''

Pohvale ni potrebno vedno izreči z besedami. Včasih so dovolj tudi nasmeh, poljub, dotik z roko po laseh, kimanje, obešanje otrokove slike in podobno. Prav tako preveč pohval ne priporočajo, a ko so v igri, ne boste nikoli zgrešili, če hvalite postopek in ne otroka. Če rečete svoji deklici '' Kako sem vesela, ker si sama pospravila igračke'' ji boste dali jasno vedeti, da tovrstno obnašanje od nje pričakujete tudi v prihodnje. Obenem jim boste s konstruktivnimi pohvalami izboljšali samozaupanje.

Otroku dajte vedeti, da uživate v njihovi družbi. To je posebej pomembno pri najstnikih, ki jim veliko pomeni, da ste v njihovi družbi in jih cenite. Seveda pa ne smete biti vedno ob njih, ker jih bo to spravljalo ob živce. Torej pravilno dozirajte svoj čas, kajti tako nezainteresiranost kot tudi stalna prisotnost imata lahko enak učinek.

Posvetite se malenkostim. Spomnite se enostavnih načinov, kako lahko opišete prekrasne male stvari, ki jih vaš otrok počne vsak dan. To jim bo vlilo zaupanje vase. Največkrat zadostuje, če jim rečete '' Čudovito je gledati tvoj mali nosek ko se smejiš'' in vaša princeska bo zasijala od sreče.

Deklicam morate pomagati pri zviševanju ravni samozaupanja, saj so bolj nagnjene k dvomu v lastne sposobnosti. Pomagajte jim, da tudi same pohvalijo svoje dosežke, na primer '' Slišala sem, da je učiteljica pohvalila tvojo nalogo. Kakšna se je zdela tebi?'' Dečke, tako menijo strokovnjaki, ni treba veliko in pogosto hvaliti. Za razliko od deklic jih ni potrebno neprestano spodbujati, a pohvala v stilu '' To si naredil super, odlično ti gre, le tako naprej'' jim bo pomenila ogromno.

Ne pričakujte popolnosti. Dečki pogosto želijo neke stvari zadržati zase. Dajte jim vedeti, da jim zaupate, saj jim bo to pomagalo najti vero v sebe. Preproste besede, kot so '' Tudi tebi bo kmalu uspelo to doseči'', bodo čisto dovolj.

Ne silite otrok, da bodo vedno tekmovalno razpoloženi in naj začutijo, da so na vas naredili vtis. Veliko jim bo pomenilo, če jim boste rekli '' Danes tečeš že veliko bolje in hitreje kot včeraj, res sva ponosna nate.''.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.