Magazin
29 ogledov

Otroku le ura na dan

Bolj kot količina je pomembna kakovost preživetega časa. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Zaposleni starši na dan preživijo le nekaj minut z otroki. Strokovnjaki mirijo, da je pomembnejša kakovost preživetega skupnega časa.

Nova raziskava je pokazala, da zaposlene matere svojim otrokom na dan namenijo v povprečju le eno uro svojega časa. Ker pa so v ta čas všteti tudi dnevi za konec tedna, to pomeni, da na delovni dan s svojim naraščajem tako preživijo le nekaj minut. Ker zagotovo vsak starš poskuša ujeti ravnotežje med kariero in zasebnim življenjem, znanstveniki poudarjajo, da se je treba v prvi vrsti pri ukvarjanju z otrokom osredotočiti na kakovostno preživljanje.

Manj počitka in spanca za starše
Raziskava, ki so jo opravili med letoma 1998 in 2009, je pokazala, da tudi matere, ki se odločijo, da ostanejo doma, z otroki ne preživijo bistveno več časa kot zaposlene matere. Zaradi gospodinjskih in vsakodnevnih obvez z njimi preživijo v povprečju dve uri in 35 minut. Avstralci tako na primer na dan preživijo z otroki 2 uri in 17 minut, Irci 13 minut več, medtem ko Američani namenijo otrokom le uro in 34 minut na dan. Študija je pokazala tudi, da prav zaradi številnih obveznosti do otrok in gospodinjstva starši zanemarjajo počitek in spanec. Matere se bolj posvečajo prehranjevanju, kopanju in oblačenju otrok, medtem ko se očetje bolj angažirajo pri domačih nalogah, branju in športnih dejavnostih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.