Magazin
53 ogledov

Otroku na poti prepevajte

Hribolazka. Shutterstock
Če se v hribe odpravite z otroki, “je treba imeti predvsem dobro voljo in jo razširiti na vso družino”, pravi Borut Peršolja, podpredsednik Planinske zveze Slovenije in inštruktor planinske vzgoje.

Kot vsak izlet je tudi družinskega treba načrtovati. Peršolja priporoča, da si izbrani izlet skupaj z otroki pogledate na zemljevidu, preberete opis poti na spletu in poiščete fotografije poti v vodnikih, planinskih knjigah ali na spletnih straneh.

Kadar se v hribe odpravite z otroki, je treba računati tudi na to, da bo pot verjetno trajala veliko dlje, kot piše v vodniku ali na tabli ob poti. Delali boste več postankov ter večkrat pili in jedli, zato je priporočljivo, da dobro preračunate, kolikšne količine je treba naložiti v nahrbtnik.

Otroci naj bodo pravilno opremljeni – obuti v dobre pohodne čevlje in oblečeni v več slojev oblačil.

1 DOBRA VOLJA JE NAJBOLJA

Starši. Na izlet z otroki se dobro pripravite. S sabo vzemite rezervna oblačila, Peršolja pa svetuje, da otrokom pustite, da jih umažejo. Poskrbite za pijačo in nekaj hrane, s katero pa ne pretiravajte; z otroki se raje skrijte v zavetje planinske koče. Med potjo lahko otroke naučite novo pesmico ali jim poveste novo pripovedko ali zgodbo iz vašega življenja.

2 DOVOLITE JIM RAZISKOVATI

Animacija. Otroci naj za pot pripravijo svoj nahrbtnik, s seboj naj vzamejo najljubšo igračo, barvice in škatlico za kamenčke, storže ali posušene liste dreves. “Cilj naj ne bo osvojitev vrha, temveč pot in veselje ob druženju,” poudarja Peršolja. Nabrane predmete lahko skrbno shranijo, kar bo lep spomin na pohod.

3 POJASNITE JIM POT

Odkrito. Otrokom odkrito povejte, koliko poti vas čaka, kaj boste doživeli in videli ter kdaj se boste vrnili domov. Čeprav radi rečemo, da se v hribih čas ustavi, Peršolja ne podpira zavajanja otrok. Največkrat se to zgodi, ko otrok med hojo že desetič vpraša, koliko še, mi pa vztrajno ponavljamo, da je do vrha še deset minut.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.