Magazin
467 ogledov

Otroku pozdravite prehlad in znižajte vročino

Ko vaš otročiček zboli, ga najprej poskusite pozdraviti z naravnimi metodami. Žurnal24 main
Ali vaš dojenček pogosto boleha? Preberite, kako omiliti prehlad in znižati povišano telesno temperaturo, kakšna zdravila so za otroke primerna in kdaj otrok potrebuje nujno zdravniško pomoč.
Trda zdravila: Nikar!
Čeprav vaš otrok boleha za prehladom in ima povišano telesno temperaturo, se zdravilom v obliki tablet ali kapsul izogibajte. Otrok se bo pozdravil tudi brez njih. Poleg tega, da se z njimi lahko zaduši, ni nobenih potrdil o primernosti zdravil za otroke.

Svečke, kapljice in sirupi
Otrokom do drugega leta starosti so namenjena zdravila v obliki svečk in v tekoči obliki. Malo večjim otrokom, do šestega leta starosti, zdravniki najpogosteje pripišejo tekoča zdravila, kot so šumeče tablete, praški, sirupi. Ko zdravnik otroku predpiše zdravljenje z zdravili, dosledno upoštevajte predpisano količino. Pri tem upoštevajte tudi časovni razmik in pazite, da bo otrok zdravilo res zaužil. To je še posebno pomembno pri čisto majhnih otrocih, ki bodo sirup ali kapljice zaradi grenkega okusa avtomatično izpljunili. Da bi to preprečili, lahko zdravilo razredčite z žličko sladke vode ali pa ga nakapljate na sladkorček ali piškotek. Nikakor pa zdravila ne smete dajati s sokom, čajem ali mlekom, saj lahko izgubi učinkovitost ali pa se s tekočinami škodljivo veže.

Ko se otrok prehladi
Je vaš otrok prehlajen? Opazujte predvsem njegovo dihanje, še posebno pri dojenčkih, mlajših od pet mesecev, ki še niso ugotovili, da se lahko diha tudi skozi usta. Zamašen nos lahko oteži hranjenje, zato bo otrok med dojenjem morda naredil več premorov, namenjenih dihanju. K sreči pa obstaja kar nekaj načinov, da otroku pomagate.

Preženite prehlad
Šumeče magnezijeve tablete spodbudijo izločanje sluzi iz nosu in kihanje. Mucke iz nosu otroku nežno odstranite s plastično kapalko.
Zdravljenje s paro: V kopalnici pustite teči vročo vodo, ki bo prostor sčasoma napolnila s paro. Nato z otrokom v naročju sedite na stolček, tla ali straniščno školjko in počakajte, da bo vlažen zrak spodbudil izločanje sluzi iz nosu.
Tudi vlažilec zraka bo spodbudil izločanje sluzi iz nosu. Vključite ga med popoldanskim spanjem in ponoči. Če se odločate za nakup vlažilca zraka, izberite takšnega, ki prečiščuje zrak in uničuje bakterije. Vendar pazite, da ga postavite na mesto, kjer ga otrok ne bo mogel doseči, saj se v nasprotnem primeru lahko opeče.

Pljučna obolenja
Zimska obolenja, kot sta pljučnica in bronitis, pogosto otežijo dihanje. Če pri otroku opazite naslednje simptome, takoj poiščite zdravniško pomoč, ko:
  • je otrokovo dihanje zelo pospešeno;
  • otrok zelo počasi in s težavo vdihne in izdihne zrak, ter med vnovičnim vzdihom naredi premor, daljši od desetih sekund;
  • otrokova koža in obraz pozelenita ali pomodrita;
  • nosnice postanejo živo rdeče barve;
  • je otrokovo dihanje zelo glasno;
  • se vdolbina pod vratom in žlička med rebri vdreta ob vsakem vdihu.

Otroci in povišana telesna temperatura
Povišana telesna temperatura je prvi znak, da vaš otrok boleha za okužbo. Zato je popolnoma naravno, da imajo otroci pozimi nekoliko višjo telesno temperaturo, saj so pogosto bolni. Vendar vročina ne sme biti previsoka. Če pri otroku opazite zelo visoko vročino, še posebno pri mlajših od treh mesecev, ga takoj odpeljite k zdravniku.

Temperaturo lahko znižate tudi sami. Poskusite:
  • Z mlačno kopeljo ali otroka umijte z mlačno gobico.
  • Otrok naj spije veliko tekočine. S tem boste preprečili dehidracijo.
  • Prostor, v katerem je otrok, naj bo svež in hladen. Otroka ni treba dodatno oviti v odejico.
  • Otroku znižajte vročino z zdravili samo takrat, ko mu to predpiše zdravnik. Nikakor pa mu ne smete dati aspirina.

Če se vašemu otroku telesna temperatura ne zniža, čeprav ste že poskusili z zgornjimi priporočili, otroka takoj odpeljite k zdravniku.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.