Magazin
126 ogledov

Otroške igre za domišljijo

Pri skupinskih igrah otrokom predlagajte, naj si sami izmislijo pravila. (Foto: Žurnal24 main
"Raje kot da otroka vpišete v pet krožkov, poskrbite, da bo imel dovolj časa za ustvarjalno igro," pravi Katja Poznič, koordinatorka Sezamovih igralnic.

Otrok potrebuje svobodo, da pusti svoji domišljiji prosto pot in jo razvije, zato ga ne omejujte preveč. Tudi čas, ko je otrok sam in se preprosto igra s prvo stvarjo, ki mu je prišla pod roke, je pomemben čas in ga otroku ne smete odvzeti. Ponujamo vam nekaj zamisli za igre, pri katerih bodo otroci uživali in obenem krepili moč svoje domišljije.

Dokončanje zgodbe
"Otroku preberite kratko zgodbico in mu ponudite, naj si sam izmisli nadaljevanje in konec," svetuje Pozničeva. Klasično branje pravljic seveda ne škodi, a zakaj ne bi poskusili nečesa novega? Zgodbico si lahko izmislite tudi sami ali pa vam pri tem pomaga otrok. Izberite temo in glavnega junaka ter začnite popotovanje!


Risanje in packanje
Od otrok se pogosto zahteva, naj pazijo, da ne barvajo čez črto in da se ne popackajo. Uberite drugačen pristop in otroku dovolite, da sam izbere, kakšna bo njegova umetnina. "Dobro je tudi, če pri ustvarjanju na papir ne uporabljate le barv, temveč tudi druge materiale, recimo tekstil," priporoča Pozničeva. Kupite barve, ki se z lahkoto sperejo z oblačil in kože, ter se ne obremenjujte, če je otrok popackan od glave do peta. 

Odkrijte otrokove talente skozi igre
Nadarjenost. Otrok bo pri igri sam usmeril pozornost na stvari, ki ga bolj zanimajo. Pomembno je, da mu ponudite široko paleto pripomočkov in izkušenj. Odlično je, če ima doma na voljo pribor za risanje, glino, kako otroško glasbilo, knjige … Pretirano ali prezgodnje spodbujanje otroka k le eni dejavnosti ima lahko negativen učinek. Zgoditi se utegne, da nikoli ne bo odkril nečesa, kar ga res veseli in v čemer je res dober. Dajte prednost raznovrstnosti in seveda ustvarjalni svobodi, saj je bogata domišljija dobra popotnica za življenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.