Magazin
38 ogledov

Pahor: lepo, da sem bil kandidat

Boris Pahor (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Mario Vargas Llosa je dobitnik Nobelove nagrade za literaturo. Med kandidati je bil znova tudi slovenski legendarni pisatelj Boris Pahor.

Boris Pahor pravi, da je seveda lepo, da je bil znova kandidat za Nobelovo nagrado za literaturo, a pravi, da je vedel, da je ne bo dobil. Njegova dela govorijo o trpljenju v taboriščih, kjer so med drugo svetovno vojno zapirali politične zapornike, medtem ko so bile do zdaj nagrajene knjige, ki pišejo o trpljenju Judov v koncentracijskih taboriščih. "Bi bilo prav, če bi podporo dobila tudi knjiga, ki piše o teh drugih taboriščih," pravi Pahor.

Najbolj vesel bi bil, če bi dobil nagrado za knjigo Nekropola, ki je tudi v svetu njegova najbolj znana knjiga. V njej je opisano trpljenje političnih zapornikov, ki so se uprli nacizmu in zato končali v taborišču Natzweiler-Struthof v Nemčiji. Univerza v Ljubljani ga je ravno zaradi te knjige lani predlagala za Nobelovo nagrado.

Nagrada Vargas Llosi

Mario Vargas Llosa | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Letošnji dobitnik Nobelove nagrade za literaturo je perujski esejist in novinar Mario Vargas Llosa.

Llosa je nagrajen zaradi "njegovega prikazovanja struktur moči in njegovih energičnih prikazovanj posameznikovega boja, upora in poraza".

 

74-letni pisatelj je napisal več kot 30 romanov, iger in esejev ter je po letu 1982 prvi južnoameriški pisatelj, ki je dobil Nobelovo nagrado za literaturo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.