Magazin
31 ogledov

Pahorjevega življenja ne bo na filmu

Evgen Bavčar. Žurnal24 main
Pisatelj Boris Pahor in fotograf Evgen Bavčar sta spregovorila o spodletelem dokumentarnem filmu, ki bi pričal o Pahorjevi izkušnji v nacističnih taboriščih.

Literarni teoretik, filozof in fotograf  Evgen Bavčar, je bil prvi, ki je Pahorju organiziral objave v francoščini. Bavčar živi v Franciji in je kljub slepoti, kot 12-letnemu mu je v roki eksplodirala municija, nadvse ustvarjalen na več področjih. Pahorjevo življenje in delo zelo dobro pozna, odtod tudi ideja o dokumentarnem filmu na podlagi pisateljeve avtobiografske literature.

V taborišču je vse pretipal
V pogovoru za Dnevnikov Objektiv je dejal, da mu, "režija sploh ni problem", saj da potrebuje le nekaj tehnične pomoči. Pisatelj in profesor literature Boris Pahor in Evgen Bavčar sta se za potrebe filma odpravila v taborišče, kjer režiser je pretipal vse, od vislic do krematorija. Pahor pa je na snemanje pristal le, če bo v rokah ljubljanske televizije. Vendar se je zataknilo tudi pri scenariju. Po besedah Pahorja je iz njunega pogovora naredili banalnost, pod katero sePahor ne bi nikoli podpisal. "Predložili so nekakšen scenarij, kjer se z Bavčarjem pogovarjava v gostilni in se tikava. To, kar sem videl, je bilo na tako nizkem nivoju, da najinega pogovora sploh ne bi mogli uporabiti. Midva se predvsem nisva nikoli tikala. Ne eden ne drugi nisva čutila potrebe po tem," je pojasnil Pahor.

 
 

To je tudi žalitev. Da se nekoga, ki je slep, zreducira na telefon, ker je bil tradicionalno telefonist poklic za slepe. Sem izobraženec, imam doktorat Sorbone in nisem telefonist.

Evgen Bavčar, v odgovoru na namigovanja, da naj bi scenariji pisali po telefonu.

 
Bavčar je dodal, da je bil film "projekt vlade RS", toda pri scenariju Pahor in Bavčar sploh nista sodelovala. Bavčar je sedmo verzijo scenarija zavrnil, nakar je prišlo do sodnih zapletov,saj naj bi bil z obrestmi dolžan 48.000 evrov. Produkcijska hiša Casablanca, s katero nima podpisane nobene pogodbe, mu očita, da je z njimi prekinil sodelovanje, ki pa ga nikoli ni bilo. Bavčar trdi, da je direktorja Casablance, Igorja Pedička srečal samo dvakrat. Prvič, ko mu je prinesel ta scenarij, pri katerem ni sodeloval in ga je Peter Polh pisal sam. "Govori se, da so z mano sodelovali po telefonu, a to je smešno. Scenarija se ne da pisati po telefonu," je dodal Bavčar.

Čeprav naj bi se snemalo o Pahorju, ta k projektu sploh ni bil povabljen. "Zanimivo je, da mene niso hoteli zraven, ne obstajam", je dejal Pahor. Zadnja novica je, da je predsednik Euroimages Jacques Toubon osebno pisal Bavčarju in mu pojasnil, da Casablanca ni dobila pri Euroimages nobenih sredstev in da tudi niso nikjer zabeleženi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.