Magazin
275 ogledov

Pasji detektivi opazijo nosečnost

"Hm, zredila si se in drugače dišiš ..." Žurnal24 main
Bil je kralj družine, kar naenkrat ni več čisto tako. Psom nič ne uide, ampak ali v resnici vedo, da se s telesom "njihove ženske" nekaj dogaja?

Najpogostejši odgovor je da. Znanstvenih dokazov sicer ni, a poznavalci psov in strokovnjaki za pasje vedenje menijo, da psi hitro začutijo spremembo. Kaj natačno se dogaja v pasji glavi, seveda ne ve nihče. Kosmatinci prav gotov ne vedo, da se jim bo najpozneje čez devet mesecev pridružil dojenček, s katerim bodo morali besno tekmovati za pozornost. A psi so kot radarji in čutijo, da je nekaj drugače – razpoloženje, drža, obnašanje in telo nosečnice niso enaki, kot prej (psi naj bi skoraj zagotovo zavohali hormonske sprembe). Ker mojstrsko berejo govorico telesa, jim ne uide, da se gibljete drugače, bolj nerodno. Še bolj pa jih zmotijo spremembe v vsakdanjem življenju ("Saj nisem neumen! Res misliš, da nisem opazil, da ne hodiva več na tek in da so sprehodi krajši?"). Zelo sumljiva se jim zdi tudi vsa dodatna pozornost, ki vam jo posvečajo partner, preostali družinski člani in prijatelji.

Telesni stražar nalogo vzame zares
Veliko psov že na začetku nosečnosti vključi alarm in postanejo do nosečnice bolj zaščitniški – nekateri svojo vlogo vzamejo tako zares, da godrnjajo, renčijo, lajajo in celo nikomur ne dovolijo biti v istem prostoru kot bodoča mama. Če se začnejo zares čudno obnašati (to velja predvsem za samce), se obrnite na veterinarja, ki vam bo svetoval, kako naprej. V nekaterih državah imajo celo pasje učne urice, ki bi jih lahko prevedli kot "pripravljanje na dojenčka", marsikje pa lahko bodoči starši že poiščejo celo individualni posvet s pasjim psihologom. Bolj zmerni "pasji telesni stražarji" so samo bolj pozorni in ljubeči ter najraje ležijo z nosečnico na kavču in postelji ali ob njenih nogah. Zdi se jim, da ji morajo ves čas slediti in je ne spustijo izpred oči.

Ne imejte ga manj rade!
Da bi se štirinožci čim lažje sprijaznili z nosečnostjo, poskusite na začetku čim manj spreminjati dnevni ritem. Psi ne marajo sprememb. Če ne morete več na dolge sprehode, prosite druge, naj psa peljejo ven, vi pa ga razvajajte, ko se vrne domov. Psu ves čas izkazujte ljubezen in mu ne pošiljajte napačnih telesnih sporočil. Nosečnice si pogosto nezavedno položijo roke na trebuh, kar psi razumejo kot "nisem ti na razpolago" ali "umakni se". Raje ga povabite k sebi in ga pocrkljajte.

Če kuža dobro sprejme nosečnost, bo lažje prestal tudi prihod novega družinskega člana. Poleg tega pa je družba kosmatinca med nosečnostjo lahko nekaj neprecenljivega. Veliko raziskav je namreč že pokazalo, da prisotnost ljubljenčka ugodno vpliva na razpoloženje in zdravje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.