Magazin
33 ogledov

Pazite na preobremenjenost

Pri interesnih dejavnostih bodite pozorni na otrokov odziv in ne vztrajajte, če Žurnal24 main
Interesne dejavnosti. Otrokov prosti čas naj bo organiziran tako, da je poleg tečajev in vaj dovolj časa za igro in sprostitev.
Staršem po navadi svetujem, naj vsak dan svojega otroka vsaj enkrat zavestno pohvalijo.
Peter Pinter, specialist zakonske in družinske terapije

Starši otroka ob začetku leta v želji po tem, da bi čim prej odkrili njegovo nadarjenost, vpišejo v preveč prostočasnih dejavnosti ali v napačne. “Zavedati se je treba, da otrokovi talenti niso isti kot neizpolnjene sanje staršev,” opozarja specialist zakonske in družinske terapije Peter Pinter.
 

Otrok naj soodloča
Teza staršev, da otroka vpišejo v tečaj brez njegove vednosti ali proti njegovi volji, je napačna. “Otrok naj o interesnih dejavnostih vedno soodloča,” pravi Pinter. “Starši si morajo vzeti čas za pogovor in raziskovanja ter se ne smejo ustrašiti pogajanj. To je sestavni del načrtovanja,” pojasnjuje. Če se otrok ne odloči za nobeno interesno dejavnost, naj starši naredijo nek izbor, iz katerega se potem skupaj izbere najprimernejše.

Ko je otrok preutrujen
Vztrajanje pri neustrezni dejavnosti ali prenatrpan urnik se močno odražata na otrokovem počutju in vedenju. “Najbolj jasen pokazatelj preobremenjenosti je vsekakor telesna izčrpanost, na daljši rok pa se pojavita še duševni odpor in nemotiviranost do udeleževanja na interesnih dejavnostih,” razlaga Pinter. “Vse to se lahko stopnjuje v kakšno obolenje, motnje hranjenja, neuspeh v šoli ali deviacije,” dodaja. Kadar opazite tovrstne znake, je čas, da se z otrokom pogovorite in ukrepate.

Poskusite brezplačno
Ob razmeroma visokih cenah nekaterih prostočasnih dejavnosti za otroke je široka tudi ponudba brezplačnih tečajev. Večinoma jih organizirajo prostovoljna društva ali pa se odvijajo v sklopu šole. Prednost brezplačnih dejavnosti je tudi v tem, da prav ničesar ne izgubite, če vaš otrok po nekaj obiskih odkrije, da ga stvar ne veseli, kar pomeni, da boste vsi veliko manj obremenjeni. “Interesne dejavnosti naj bodo čim bolj razdeljene in naj mu odprejo široko obzorje,” poudarja Pinter.

Siljenje odpade

  • Prepričevanje. “Mejo med spodbujanjem in siljenjem otrok si je najlažje predstavljati, če se vživite v primer iz sveta odraslih. Vprašajte se, kdaj vas nadrejeni v službi spodbuja, kdaj pa vas v nekaj sili,” svetuje Pinter.
  • Spodbuda. Seveda pa je treba pri otrocih, zlasti pa pri mladostnikih upoštevati dodaten odpor in kljubovanje vsem nasvetom. “K temu dosti pripomoremo starši sami, saj je naša spodbuda prej podobna kritiki in negodovanju,” opozarja. “Pozabimo pa na ključno, na pohvalo in majhne spodbudne nagrade,” dodaja.
  • Zabava. Prostočasne dejavnosti naj bodo za otroka predvsem zabavne in naj vključujejo tudi gibanje. “Otrok naj se ne osredotoči le na učenje za mizo ali računalnikom,” pravi Pinter.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.