Magazin
15 ogledov

Pazite pri uporabi klimatskih naprav

Kljub vročini, temperature ne nastavite prenizko. Žurnal24 main
Če so včasih klimatske naprave predstavljale statusni simbol, si danes življenja brez njih skorajda ne znamo več predstavljati. Kljub temu pa previdnost pri njihovi uporabi ni odveč.
Slabe in pozitivne lastnosti. Po eni strani so klimatske naprave čudodelen in nujno potreben izum. Prekomerna vročina škoduje zdravju, saj poslabšuje nekatera bolezenska stanja, nenazadnje pa je lahko celo smrtno nevarna. Po drugi strani klimatske naprave, v kombinaciji z drugimi dejavniki v prostoru, povzročajo utrujenost, draženje oči, nosu, kašelj in glavobole.

Temperatura ne sme biti prenizka. Da bi klimatska naprava dosegla svoj namen in dobrodejno vplivala na zdravje, boljše počutje, zbranost in delovno storilnost, je zelo pomembno, da jo pravilno uporabljate. Temperatura ohlajenega zraka naj se giblje med 23 in 25 stopinjami Celzija oziroma največ od 3 do 5 stopinj nižje od zunanje temperature. Prevelika temperaturna razlika ob prehajanju iz prostora v prostor lahko povzroči reakcije na sluznici, posledično pa glavobole in občutek napetosti, zato z ohlajevanjem ne pretiravajte. Prav tako zraka, ki prihaja iz klimatske naprave, nikoli ne usmerjate direktno v telo.

Redno čistite filtre. Poleg pravilne uporabe je pomembno, da klimatsko napravo redno vzdržujete. V nasprotnem primeru je zrak, ki prihaja iz nje slab in neprijetnega vonja. Vlažna, umazana in temna mesta v klimatski napravi so namreč idealno gojišče za razvoj in razmnoževanje bakterij, plesni in glivic, zato poskrbite za redno menjanje in čiščenje filtrov. Poleg filtrov je potrebno na vsake toliko časa temeljito očistiti in razkužiti tudi izmenjevalnik, kjer se zrak hladi. Ne pozabite, da se vpliv klimatskih naprav na človeški organizem lahko pozna šele čez več let, zato je zelo pomembno, kako z njimi postopate.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.